Rusko zuří kvůli „invazi agentů USA“ do diplomatických budov!

Moskva se zásadně ohrazuje proti činností orgánů USA po obsazení ruských diplomatických objektů v San Franciscu, a vyhrazuje si právo na odpověď, uvedlo ruské ministerstvo zahraničí.

V pondělí došlo dalším nezákonným vniknutím do uzavřeného konzulátu v San Franciscu.

Ministerstvo zahraničních věcí se na svých stránkách vyjádřilo k „invazi amerických agentů” do ruských diplomatických budov

„Ostře protestujeme proti druhé americké nepřátelské akci. Vyhrazujeme si právo na odpověď. Základním stavebním kamenem pro diplomacii vždy byla a je zásada reciprocity. V souladu s tím, rozumíme, že Američané svým vloupáním do našich kanceláří v zahraničí ve skutečnosti souhlasí s možností podobného zacházení s jejich kancelářemi v Rusku,” napsalo rozčíleně ministerstvo.

Ministerstvo uvedlo, že Rusko nikdy neudělilo souhlas s odstraněním imunity na diplomatický a konzulární majetek a nedovolilo napadnout jeho zařízení. Resort uvedl, že Spojené státy opět nově porušují mezinárodní právo.

„Nyní tam se nalézající americké agenty nikdo nepozval. Jsou to útočníci. Jejich činnost je bezprecedentní zvůlí v historii bilaterálních vztahů,“ uvádí se v značně emotivním prohlášení.

Začátkem září tohoto roku bylo na základě požadavků úřadů USA byly uzavřeny ruský generální konzulát v San Franciscu a obchodní mise ve Washingtonu a New Yorku. Poté byly budovy prohledány. Rusko tyto kroky označilo za nepřátelský krok a slíbilo, že se obrátí na soud.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru