Nová americká superzbraň má nepřítele zcela roztavit! Máme se čeho obávat?

Díky rychlosti až 5.600 mil za hodinu a velké kinetické energii projektil hypervelocity nepotřebuje žádné výbušniny. Střely s rychlostí až 2.000 metrů za sekundu mají třikrát vyšší rychlost než většina stávajících zbraní.

Armádní houfnice je schopna nyní odpalovat vysokovýkonné elektromagnetické projektily Hyper Velocity, letící rychlostí až 5.000 kilometrů za hodinu.

Hyper Velocity byla původně vyvinuta jako námořní zbraň, ale neustálý vývoj a zvyšování rychlosti z ní udělaly velmi účinné zbraně pro pozemní vojenské síly a klíčové strategické body, uvedli úředníci z Pentagonu.

Pentagon urychluje testování své high-tech elektromagnetické zbraně na dlouhé vzdálenosti tím, že rozšiřuje platformy, ze kterých by mohla být vystřelena a odložil nadcházející demonstraci palubní zbraně, uvedl představitel Pentagonu a námořnictva Scout Warrior.

Původní koncepce byla vyvíjena pro námořnictvo, ale nyní Pentagon a armáda odpalují projektily Hyper Velocity z armádní houfnice, aby mohli využít schopnost zbraně v nejbližší době.

Hyper Velocity využívá elektromagnetický tok k vypálení hlavice až do rychlostí větších než 5.000 mil za hodinu, rychlost je nejméně třikrát vyšší než mají stávající zbraně.

Při vypálení Hyper Velocity z armádní houfnice kinetická energie dosažená rychlostí až 5.000 kilometrů zlikviduje nepřátelské cíle, jako jsou budovy, jednotky protivníka, zbrojní systémy, drony, letadla, bunkry, vozidla a dokonce zlikviduje i nepřátelskou střelbu včetně dělostřelecké, tím, že své cíle vlastně roztaví.

“Můžeme se tak bránit nepřátelským salvám, ale to se už díváme do budoucnosti,” řekl William Roper, ředitel tajné kanceláře strategických kapacit Pentagonu. Pentagonští vývojáři zbraní s Úřadem pro strategické schopnosti nebo SCO se snaží urychlit vývoj jak raketometu, tak projektilu hypervelocity. Zatímco vývojové testy zbraně stále probíhají a rozvíjí se integrace, tak se pro zkoušky nových projektilů využívají stávající 5palcové námořní palubní zbraně nebo samohybné houfnice Army M109 Paladin, která vystřeluje 155mm dělostřelecké granáty.

Pentagon a Úřad strategických schopností je zaměřen na objevování nových technologií s důrazem na rychlou integraci do stávajících zbrojních systémů a platforem. Hlavním důvodem je využití slibných nových systémů, zbraní a technologií, které by se mohly dostat do boje dříve, než by proběhly běžné byrokratické procedury.

https://youtu.be/gBDuvuZiun4

(JRu, AC24.cz)

Přejít nahoru