Špehování a udávání v přímém přenose: Český aktivista vytváří seznam facebookových extrémistů!

Český aktivista Jiří Hrebenár sa rozhodol prostredníctvom internetu spustiť akciu nazvanú Ohlásiť extrémistu. Vyzýva ostatných používateľov sociálnych sietí, aby tu nahlasovali nenávistné a extrémistické statusy, pričom sám tieto údaje zhromažďuje a zverejňuje. Na jeho zozname sa ocitlo aj viacero známych mien, s informáciou prišli Parlamentní listy.

Na svojom webe Hrebenar.eu uvádza, že “projekt má veľký úspech. Za jeden deň prišlo 150 e-mailov s adresami, z čoho 130 bolo obsahovo správnych,” pochvaľuje si aktivista Hrebenár.

“Zbieranie údajov naďalej pokračuje a jednotlivé účty sú vyhodnocované. V prípade príspevkov odporujúcich legislatíve Českej republiky budeme s podnetom a trestným oznámením putovať na polícii… Menej závažné prehrešky budú riešené s Facebookom. V rámci projektu sa pristupuje ku všetkým rovnako – štýlom “padni, komu padni”,” varuje Hrebenár vo svojom poste.

Rovnako sa chváli tým, že pri posudzovaní právnej závadnosti jednotlivých profilov je “využívaná bezplatná služba právnikov, ktorí bez nároku na honorár vypracujú prípadné trestné podania, ak príspevky extrémistov na sociálnych sieťach budú odporovať zákonom”.

Medzi preverovanými osobami je napríklad nespokojný rodiči Hynrk Charous, ktorému sa nepáčil projekt Edison na školách. Charous o projekte šíril, že ide o islamskú propagandu. V skutočnosti ale projekt Edison zahŕňa študentov z rôznych krajín a odlišných kultúr, ktorí prichádzajú na tuzemské základné a stredné školy priblížiť študujúcim krajine svojho pôvodu v anglickom jazyku.

Ďalším z Hrebenarových úlovkov je krajný pravičiar Jan Kopal, ktorého kvôli jeho názorom zo svojich radov vylúčila aj Okamurova protiimigračne naladená strana SPD. V zozname možno nájsť aj blogerku žijúcu v Taliansku Moniku Pillon, ktorá sa vo svojich článkoch zameriava na sexuálne delikty afrických migrantov.

Neprekvapuje, že na zozname sa nachádza známy odporca islamizácie Martin Konvička, vedúci predstaviteľ iniciatívy Islam v Česku nechceme, ktorého kvôli výrokom na adresu moslimov už niekoľkrát rokom vyšetrovala Polícia ČR. V zozname figuruje i predseda strany Patriotov Českej republiky Jiří Vítek.

“Nežijeme v slobodnej spoločnosti”

Podľa Martina Konvičku, je Hrebenarova aktivita dôkazom, že “nežijeme v slobodnej spoločnosti”. Hrebenarovu aktivitu porovnal so šikanovaním. “Prvá fáza je, že je Facebook odstrihne od chatu, od medziľudskej komunikácie a Hrebenár sa tiež vyhráža trestnoprávnymi oznámeniami,” dodáva.

Hrebenár podľa Konvičku nabáda používateľa svojej nové služby, aby zámerne špehovali ľudí, s ktorými nesúhlasia. “To, či sa na tých profiloch šíri nenávisť, alebo nešíri, nie je naozaj vecou pána Hrebenára, ale orgánov činných v trestnom konaní,” povedal.

“Nájdete tam ľudí, ktorí píšu proti zahraničnej politike, ľudí, ktorí píšu proti intervencii na Ukrajine, ľudí, ktorí píšu o drogovej politike,” dodal Konvička s tým, že zoznam je skutočne pestrý.

(JRu, hlavnesprav.sk)

Přejít nahoru