Proč udělaly USA z Ruska nepřítele? Peníze, peníze, peníze!

USA i nadále obviňuji Moskvu z „vměšování“ do prezidentských voleb a už vypadá to docela směšně, napsal pro The Huffington Post jeden z předních světových odborníků z Ichak Kalderon Adizes.

Koneckonců podle něj to byl Washington, který vynalezl volební vměšování a využil této praxe, jakmile se objevila taková příležitost.

„V současné době existuje napjatý vztah mezi Ruskem a Spojenými státy. Rusko samozřejmě zasáhlo do amerických prezidentských voleb. Stojí na straně Íránu – státu, který Washington považuje za zlo. Podporuje syrského prezidenta Asada, o jehož odchodu sní Spojené státy. Existují podezření, že Rusko chce rozšířit své hranice, napadnout východní Ukrajinu nebo možná jednu z pobaltských republik. Také uchvátilo Krym, že? Dostatečný důvod k obavám, ne?” napsal pozorovatel The Huffington Post, obchodní poradce Ichak Kalderon Adizes.

Naléhá na čtenáře, aby se nepospíchali se závěry a navrhuje podrobně zvážit všechny výše uvedené „důvody k obavám”.

Adizesovi obvinění Ruska ze „zásahu” do amerických voleb připomíná židovskou anekdotu. Starší žena přichází do řeznictví a kupuje kuře. Řezník jí dává ptáka. Žena zvedá pravé křídlo, mračí  se. Pak zvedne levé křídlo a říká: „Fuj!” Poté zákazníce uchopí kuře, čichá a projeví naprosté znechucení. Řezník, který ztratí toleranci, se k ní otočí: „Madam, a vy sama byste mohl vydržet takovou kontrolu?”

„Koho se snažíme oklamat?“ klade otázku autor. „Chováme se jako panny, ačkoli máme bordel. CIA manipulovala s volbami a revolucemi a hrála roli šedého kardinála při každém vhodném okamžiku. Kdo svrhl chilského vůdce Allendeho, demokraticky zvoleného vlastním lidem? Spojené státy vynalezly volební intervenci, ale teď ji prezentují jako krizi, předstírajíce, že takové manévry nikdy neproběhly a nemělo by k ním docházet.”

Podle názoru Adizese tvrzení, že se Rusko snaží rozšiřovat své hranice, neobstojí kritice. Důvod je následující: mnoha zemím se stále připomíná a spojuje (Rusko) se Sovětským svazem, který se pokoušel šířit komunistickou ideologii na celém světě a „hrozil západní tržní ekonomice“.

Dnešní Rusko však není komunistické. Navíc je v kulturním smyslu „více kapitalističtější, a  obchodnější”, než Spojené státy. Existuje burza, soukromý majetek a dokonce i miliardáři v zemi, zdůraznil autor článku.

Skutečností je, že země má „spoustu korupčníků“, a nyní se nachází asi na stejné úrovni, jako USA koncem XIX. století, za vlády železničních baronů. Proto bychom Rusko neměli odsouzet za nedostatečný rozvoj legislativního základu jen proto, že je v jiné fázi kapitalismu, napsal autor článku.

Někteří mohou tvrdit, že USA, odhodlané hájit demokracii, nemohou spolupracovat s „diktátorským Ruskem”.Ale Adizes považuje tato slova za pokrytectví, protože Washington neustále podporuje totalitní režimy, když slouží jeho zájmům.

Spojené státy a Rusko sledují různé geopolitické cíle, což dobře ilustrují události na Ukrajině. Putin nemohl dovolit vojákům NATO, aby se usadili v sousední zemi. Nemohl dovolit přístup k Moskvě raketové alianci.

„Proč nás to překvapuje? Spojené státy téměř spustily válku kvůli raketám, které Sovětský svaz rozmístil na Kubě. Tyto rakety byly příliš blízko Washingtonu,” připomíná autor článku.

V důsledku toho Spojené státy a její spojenci uložily sankce a Putin podnikl protiopatření. Podlomil postoje západních zemí v Sýrii a Íránu. Ale to je typická hra, kterou vedou všechny vlivné státy, zdůraznil článek.

„Rusko by nemělo být nepřítelem. Není nepřítelem. Nemá žádnou touhu bojovat proti USA ani žádné jinému západnímu státu. Rusko se dokonce snažilo vstoupit do NATO, ale bylo odmítnuto. Proč? Protože americký (vojensko)průmyslový komplex potřebuje, aby USA měly nepřítele,“ vysvětluje Adizes.

A pokračoval: „Bez nepřítele, rozpočet obrany zmizí. Kdo se může stát nepřítelem, když ne Rusko? Čína? To je dobrý kandidát. Spojenec našeho nejnebezpečnějšího nepřítele, Severní Koreje. Ale ne! V žádném případě! Čínský trh je příliš velký. Je nezbytný pro podnikatelskou komunitu. ”

Spojené státy veřejně vysvětlují svoji zahraniční politiku starostí o lidská práva, ale v zákulisí se všechno dotýká obchodních zájmů. „Ne demokracie, ne lidská práva, ale peníze. Peníze. A opět peníze,” dodal pozorovatel.

„Přeměnit Rusko na nepřítele je politický manévr diktovaný obchodními zájmy. To je můj upřímný názor,” uzavřel Ichak Kalderon Adizes.

(JRu, prvnizrpravy.cz)

Přejít nahoru