Na palubě ruské ponorky se objevili američtí námořnici

Moskva podezřívá Indii, že zpřístupnila americkému námořnictvu ruskou víceúčelovou jadernou ponorku projektu 971I, kterou od roku 2012 s označením „Čakra“ používá indické námořnictvo v souladu s podmínkami smlouvy o leasingu.

Incident hrozí vážným zkomplikováním jednání jak o pronájmu druhé jaderné ponorky, tak o dalších projektech v oblasti vojensko-technické spolupráce mezi Ruskem a Indií.

Podle listu Kommersant, musí řešit nahromaděné problémy s jedním z největších odběratelů ruských zbraní vicepremiér Dmitrij Rogozin, který má v úmyslu přijet do Indie v prosinci.

O problémech kolem ponorky “Čakra” napsal web Strategypage. S odkazem na své zdroje, portál tvrdí: Moskva má podezření, že Dillí proti ujednání v nájemní smlouvě, povolila navštívit ponorku „Čakra“ zástupci amerického námořnictva, který prohlížel její vnitřní systémy.

Nicméně několik zdrojů článku v ruských státních strukturách potvrdilo, že nedávno indičtí partneři skutečně spáchali několik “nepřátelských činů vůči Ruské federaci”. Za prvé, delegace amerického námořnictva navštívila letadlovou dopravu Vikramaditya (bývalý křižník letadel Admirál Gorškov). V tomto případě však byla otázka vlastnictví indického námořnictva a nebylo možné, aby ruská strana měla nějaké připomínky.

Jak potvrdil vysoký vojenský zdroj deníku Kommersant, byla americká delegace na palubě jaderné ponorky Čakra. Top-manažer jednoho z loďařských podniků ale tvrdí, že teoreticky žádný problém návštěva reprezentantů amerického námořnictva na ponorce neudělá, protože k pochopení složitého systémy bez technické dokumentace není možné: „Návštěva je ale otázkou politickou“.

Podle dalšího zdroje je skandální pouhý pohled představitelů námořnictva Spojených států na ruské ponorce „Mezi nimi byli i celkem dobře vyškolení technici a ti si mohli odtud odnést  jakoukoliv informaci“.

Nyní je “Čakra” umístěna u základny u Vishakhapatnamu, kde čeká na opravu. Minulý týden bylo oznámeno, že jaderná loď má poškozený obal antény hydroakustického komplexu a skupina ruských specialistů dorazila do Indie, aby vyřešila problémy.

Podle podmínek smlouvy byla indická flotila dlouhodobě pronajata na dobu 10 let. Předání ponorek se uskutečnilo počátkem roku 2012.

Projektové ponorky 971 (kód “Pike-B”) mohou dosáhnout hloubky 600 metrů a pohybovat se pod vodou rychlostí až 30 uzlů. Ozbrojené torpédy, minami, protiletadlovými a protiponorkovými raketami.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru