Německý ministr Sigmar Gabriel: “Pravidla určuje Trump a pro Evropu je to špatné!”

V kontroverzních situacích nejsou pravidla stanovena světovou komunitou, ale Donaldem Trumpem, který se zabývá jedním nebo jinými partnery, řekl německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel na kanálu ZDF.

Výsledkem je atmosféra nejistoty a přechod z multipolárního světa G20 nebo G8 na formát G2, který je pro Evropu špatný, varoval diplomat.

Sigmar Gabriel, německý ministr zahraničí: “V současné době neexistujeme v mezinárodním světě.Naopak od G8 se nyní přecházíme na G2. Jsme svědky toho, jak se Trump uplatňuje pomocí svých transakcí – v tomto případě, pokud budeme mít na mysli Severní Koreu, snad ještě v konečné analýze to může být užitečné.

Vidíme však, že v pochybných situacích svět neurčuje pravidla, ale on (Trump) stanoví pravidla s těmi, kteří jsou podle jeho názoru vhodní. V The New York Times byl článek, v němž jeho bezpečnostní poradce uvedl, že celá myšlenka, že svět je regulován pravidly, které musíme dodržovat, je nesmysl. Svět je aréna, bojiště. Hledáme proto partnery, se kterými se můžeme dohodnout, a snad zítra někdo jiný přijme toto místo.

Tak vzniká kolosální nejistota. Myslím si, že podceňuje své partnery v Číně, kteří mají dlouhodobou strategii. Právě teď vidíme G2 namísto G20, G7 nebo G8, což může být pro Evropu jen špatné.“

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru