Švédský novinář: “Policie 6 týdnů nevyslechla muže, který znásilnil 12leté děvče, protože nestíhá!”

Švédski kriminalisti sú zaplavení podaniami, ktoré nestíhajú riešiť. Vo Švédsku totiž pribúdajú podania týkajúce sa znásilnenia. Príkladom je aj absurdný prípad znásilnenia 12-ročného dievčatka, na ktorý upozornil švédsky novinár. Polícia poznala meno i bydlisko páchateľa, avšak v priebehu šiestich týždňov ho nebola schopná predvolať.

K znásilneniu dievčatka došlo v polovici júla. Starší muž ju v centre Stenungsundu odvliekol na toaletu, kde ju zbil a znásilnil. Matka spoznala násilníka a ihneď kontaktovala políciu.

Začiatkom septembra sa o prípade informoval novinár Joakim Lamotte. Zistil, že prípadom sa polícia ešte nezaoberala, pretože je zahltená množstvom podaní týkajúcich sa znásilnenia.

“Viete, koľko prípadov znásilnení máme?” uviedla policajná dôstojníčka v nahrávke zverejnenej na youtube.

Lamotte jej následne uviedol, že má meno a adresu muža.  „Nie je čudné, že ste ho ešte ani nevypočuli?” opýtal sa.

Keď sa novinár začudoval, že nie sú schopní vyriešiť ani prípad 3-ročného dieťatka, policajtka váhavo vysvetlila. “Áno, tieto okolnosti sú poľutovania hodné. To je všetko, čo vám k tomu môžem povedať.”

Nils Norling, hovorca švédskej polície južného regiónu, vysvetlil, že došlo k nárastu trestných činov a zároveň polícia disponuje nedostatkom kvalifikovaných vyšetrovateľov. Dodal tiež, že v roku 2016 v porovnaní s rokom 2015 došlo k nárastu hlásení týkajúcich sa znásilnenia.

Štatistiky preukazujú, že u imigrantov, ktorí prichádzajú do Švédska v značnom počte, je 5,5-krát vyššia šanca sexuálnych trestných činov ako u domáceho obyvateľstva. Napriek uvedeným číslam polícia aj naďalej tvrdí, že nevidí žiadnu súvislosť medzi nárastom počtu znásilnení a prílivom migrantov.

(JRu, hlavnespravy.sk)

 

Přejít nahoru