Pět míst, kde v roce 2018 může vypuknout III. světová válka!

Svět v příštím roce nebude bezpečnější. Americký profesor Robert Farley, specializující se na vojenskou doktrínu označil oblasti, kde by mohla v roce 2018 začít světová válka.

Prvním regionem podle Farleyho je Korejský poloostrov. Profesor poznamenal, že situace kolem KLDR je vážnou krizí.

„Úspěch Severní Koreje při vývoji balistických raket spolu s diplomatickou neznalostí Trumpovy administrativy vytvořil extrémně nebezpečnou situaci,” cituje Farleye The National Interest.

Druhý region, kde může dojít k rozsáhlému konfliktu, označuje Tchaj-wan, u kterého Čína pohrozila „sjednocením” vojenskou silou, pokud k ostrovu dorazí další americké vojenské síly. Účastníky konfrontace budou Čína a Spojené státy.

Dále je v seznamu profesora určena Ukrajina. Farley poznamenává, že vláda nezvládá situací v zemi, což potvrzuje pokračování konfliktu v Donbasu, jednání Michaila Saakašviliho a radikálů. Zde se stanou účastníky konfrontace Rusko a západní země.

Čtvrtým potenciálním místem rozpoutání třetí světové války je podle profesora Turecko. Farley uvedl, že sbližování Ankary s Moskvou hovoří o změně rovnováhy moci v regionu, což ovlivní situaci v Sýrii, Íránu, Iráku a na Kavkaze. Mezi NATO a Ruskou federací tak může vypuknout válka.

Profesor rovněž věří, že velká válka může začít v Perském zálivu. Konfrontace začne mezi Saúdskou Arábií a Íránem.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru