Švédsko: “Zákonem o sexuálním souhlasu převychováme společnost!”

Švédští vládní politici v čele s premiérem se shodli na podpoře zákona o sexuálních souhlasech, který umožní stíhat další případy znásilnění a sexuálních útoků.

„Pokud oslovená osoba nesouhlasí slovy nebo jasnými gesty, že je ochotna zapojit se do sexuální aktivity, pak je donucování k sexuálnímu jednání zakázáno. Doufám, že to vysílá jasný signál společnosti, že jakýkoli sexuální styk nebo činnost, která není konsenzuální, je proti zákonu a je tedy trestná,“ objasnil švédský premiér Stefan Löfven.

Podle současného švédského práva termín “znásilnění” znamená řadu sexuálních trestných činů, které jsou provedeny násilným způsobem. Podle nového zákona o sexuálním souhlasu, který má být vydán v roce 2018, mohou být pachatelé stíháni i za to kdy dojde k sexuálnímu styku bez násilí nebo vyhrožování.

„Mělo by být zřejmé, sex byl dobrovolný, pokud to není dobrovolné, pak je to nelegální. Pokud si nejste jisti, pak toho nechte,” řekl švédský premiér Stefan Löfven na tiskové konferenci.

Ve světle hnutí #MeToo během posledních měsíců proti sexuálnímu násilí a obtěžování vláda pracuje na účinnější legislativě proti sexuálnímu násilí a znásilnění. Nový zákon o sexuální dohodě je jednou z několika iniciativ, jejichž cílem je “v prvé řadě ochránit zájmy obětí”, poznamenal Löfven.

Kritici tvrdí, že nový zákon nepřinese více soudních procesů a odsouzení, ale švédský premiér zdůrazňuje, že zákon by měl také změnit společenské normy.

„Chceme změnit postoje a hodnoty společnosti,” prohlásil švédský premiér.

V rámci své agendy také vláda plánuje řadu souvisejících právních předpisů, včetně zlepšení služeb na podporu obětí, právních předpisů proti sexuálnímu vykořisťování a obchodování s lidmi, nezákonného „nákupu“ sexu v zahraničí a vyšších trestů odnětí svobody pro pachatele. Existuje desetiletý plán boje proti mužskému násilí páchanému na ženách a plánuje se zavedení elektronického označování domácího násilí.

Nová legislativa přinese ještě větší požadavek na policejní síly, takže švédská vláda v roce 2018 přidělí navíc dvě miliardy švédských korun policejním silám, a na roky 2018-2020 slibuje navíc 7,1 miliardy švédských korun.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru