Babiš ostře reagoval na návrh “Spojených států evropských”: “Je to důkaz obrovské arogance a pošlapání rovnosti všech členů EU!”

Martin Schulz poriadne nahneval viacerých predstaviteľov členských štátov Európskej únie o jej federalizácii do roku 2025. Medzi nimi aj čerstvého českého premiéra Andreja Babiša.

Podľa Schulza, národné štáty už na niekoľko väčších úloh (klimatické zmeny, daňové úniky veľkých firiem,  terorizmus či migrácia) jednoducho nestačia.

Ústavnú zmluvu o novej podobe EÚ by mal spolu s občanmi vypracovať aj konvent. “A keď ju budeme mať, musí byť predložená v členských krajinách (k hlasovaniu). A kto potom bude proti, ten pôjde z Európskej únie preč,” vyhlásil terajší predseda nemeckej SPD Martin Schulz.

K týmto slovám sa český premiér Andrej Babiš vyjadril pre ParlamentníListy nasledovne: “Pre mňa je to prejav obrovskej arogancie a pošliapania rovnosti všetkých členov Európskej únie. Podľa mňa po prijatí Lisabonskej zmluvy nie je potrebné pokračovať v ďalšom integračnom procese a ďalej posilňovať Brusel ako centrum moci, ktoré neustále odníma ďalšie a ďalšie právomoci a kompetencie členských štátov. Tento model európskych politikov, že na každú krízu reagujú hlbšou integráciou, len spôsobuje ďalšie a ďalšie problémy, a rozhodne nenapomáha k riešeniu aktuálnych problémov.”

A dodal: “Namiesto toho, aby Európa riešila migračnú krízu, ekonomické problémy južných štátov či posilňujúce sa postavenie Ruska, svoju neakcieschopnosť zvádza na členské štáty. Posilňovanie Bruselu sa deje na úkor členských štátov a fakticky to povedie k oslabovaniu národných štátov. Dlho z Európy počujeme, že malé členské štáty nemajú mať rovnaké práva ako tie veľké, a rovnakú váhu svojho hlasu. Tento výrok pána Schulza to len potvrdzuje.”

(JRu, hlavnespravy.sk)

Přejít nahoru