Kuba se stává pro Rusko předsunutou základnou proti USA

Kuba výrazně zvýšila svůj obchod s Ruskem, protože naopak vláda Donalda Trumpa omezila obchody se sousedním komunistickým státem.

Řada ruských státních společností vyjednává obchody s karibským ostrovem, snaží se dostat na trhy, které byly vyklizeny jinými obchodníky.

Hlavním obchodním partnerem Kuby je stále Čína, ale Kuba nadále posiluje  hospodářské vazby s Ruskem, které navazují na spojenectví obou zemí během studené války. Za Donalda Trumpa se Spojené státy přestaly angažovat na Kubě a Moskva se chytila příležitosti.

“Rusko to považuje za příležitost, kdy chce zesílit svůj vlastní vliv na Kubě,” řekl ředitel agentury Adrienne Arsht Latin America Center Jason Marczak.

“Čím více se na Kubě znovu prosadí Rusko, tím více se posílí nepřátelské postoje proti USA a uzavřou se americké podniky,“ pokračoval  Jason Marczak.

Rusko má v úmyslu zvýšit svůj vliv v Latinské Americe a také jeho vývoz na Kubu vzrostl v loňském roce o 81 procent.

Celkem 300 nových ruských automobilů Lada bude dodáno na Kubu příští měsíc a nahradí několik desetiletí stará sovětská vozidla, která dominují na ulicích Kuby.

Igor Sečin, šéf ruské státní ropné společnosti Rosneft, odcestoval minulý víkend do Havany, aby se sešel s kubánským prezidentem Raulem Castrem. Předpokládá se, že projednali významnou novou energetickou dohodu, prospěšnou pro Kubu. Kuba je nyní závislá na dovozu ropných produktů z Venezuely, ale ta silně omezila vývoz.

Venezuelské dodávky na Kubu klesly od roku 2014 o více než 40 procent poté, co se ekonomika jihoamerické země zhroutila. Nedostatek energie na Kubě je nyní běžný a vláda hledá nové možnosti jak zajistit levnou energii.

Rosneft začal dodávat ropu na Kubu v květnu poprvé od konce studené války. Další ruská společnost Sinara minulý měsíc začala dodávat karosářské díly v rámci uzavřené dohody v hodnotě 190 milionů dolarů.

Státní ruské železnice mezitím vyjednávají o smlouvě ve výši 2,2 miliardy dolarů na modernizaci stovek kilometrů kubánských železnic a vybudování nového spojení mezi Havanou a plážemi v letovisku Varadero.

Mnoho ruských společností působících na Kubě je finančně podporováno ruským státem,   který chce posílit svůj vliv v Latinské Americe.

Zatímco Barack Obama zmírnil obchodní embargo vůči Kubě, tak Donald Trump označil kubánský režim jako „brutální“ s tím, že „nebudeme ustupovat komunistickému útlaku“. V uplynulých letech Rusko odepsalo dluhy ve výši 35 miliard dolarů, které Kuba měla z doby sovětské éry.

Na konci loňského roku Rusko podepsalo dohodu o modernizaci kubánských ozbrojených sil. Existují také zprávy, že Rusko může na Kubě znovu otevřít vojenskou základnu.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru