Nad Sýrií začaly USA a Rusko hru „Kdo první vezme do zaječích”!

Nedávno se na obloze nad Sýrií zvýšily případy nebezpečných manévrů ruských a amerických letadel. Zároveň jsou verze Ruska a Spojených států o těchto incidentech zcela odlišné.

Obě země se obviňují navzájem, a to podle The National Interest naznačuje, že mezi Ruskem a Spojenými státy začíná předehra k nechvalně známé hře „Kdo první vezme do zaječích“, v níž často prohrávějí obě strany.

Americký F-22 a ruský Su-35 se téměř střetly na obloze nad Sýrií, uvedl National Interest.

„Nicméně, fanoušci letectví, stejně jako nacionalisté, kteří vyznávají myšlenku šarvátky mezi moderními americkými a ruskými letadly, čeká zklamání: k souboji nedošlo. Zatím,” napsala americká publikace.

Spojené státy sestřelily jedno syrské letadlo a Turecko – jedno ruské, ale Amerika a Rusko se nyní už „dívají” na sebe.

The New York Times oznámily, že došlo k několika incidentům, v nichž ruská letadla letěla v nebezpečné vzdálenosti od amerických na nebi nad východní části Sýrie minulý týden.

Jak poznamenal The National Interest, s odkazem na článek The New York Times, dva americké útočné letouny A-10, letící na východ od řeky Eufrat, těsně unikly čelní srážce s ruským bombardérem Su-24. Je třeba poznamenat, že v momentě maximální rychlosti činila vzdálenost mezi nimi pouze 90 metrů. Americké útočné letouny byly nuceni změnit směr, aby nedošlo ke srážce. Podle americké verze mělo ruské letadlo letět na západ od řeky Eufrat.

Ještě více alarmující incident nastal, když Su-24 třikrát proletěl nad skupinou podporovanou USA. Podle americké armády se dva bitevnici F-22 pokoušeli navázat kontakt s ruským letadlem na rádiové komunikaci, ale bez úspěchu. Současně poznamenala, že američtí piloti „projevili zdrženlivost, ačkoli měli právo zahájit palbu na svoji ochranu”.

Američtí představitelé obvinili Rusko z porušení dohody, podle které musí americké a ruská letadla létat na různých stranách Eufratu. Podle americké armády ruská letadla překročila tuto linii za den šestkrát.

Není překvapením, že ruská verze toho, co se stalo, je zcela jiná.„Například, 23. listopadu ve vzdušném prostoru nad západním břehu řeky Eufratu americká stíhačka F-22 aktivně bránila ruské dvojici Su-25 k provedení bojové mise zničit opevnění IS na okraji města Majadin,“ uvedl  zástupce ruského ministerstva obrany henerál Igor Konašenkov. „Letoun F-22 vypálil tepelné lapače a uvolnil brzdové klapky s trvalým manévrováním, simulující leteckou bitvu.”

Z ruské strany, podle amerického vydání, zaznělo i „zlověstné prohlášení“ o tom, že „po objevení se  supermanévrovatelné víceúčelové stíhačky Su-35S americký bitevnik zastavil nebezpečné manévry a pospíšil si odletět do iráckého vzdušného prostoru“.

Jinými slovy, USA, bez pronesení přímé hrozby, tvrdí, že mají právo sestřelit ruská letadla, která útočí na jimi podporované skupiny v Sýrii nebo prolétají okolo nich. Souřasně Rusko trvá na tom, že americká letadla nemají právo nacházet se ve vzdušném prostoru Sýrie, což „očividně znamená, že americká letadla mohou být zničena zcela legálně,“ napsal National Interest.

Pozornost také vyvolává následující prohlášení: „víceúčelový supermanevrovatelý” Su-35 prohnal F-22. Jinými slovy, Rusko uvádí, že „Američané uviděli moderní ruskou stíhačku – a utekli”.

Tohle už nevypadá na diplomacii nebo „politickou moudrost”. Vypadá to jako předehra k neslavně známé hře „Kdo první vezme do zaječích”, v níž obě strany často prohrávají, poznamenal varovně National Interest.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru