National Interest vymodeloval důsledky jaderného útoku ve Washingtonu

Analytici The National Interest po raketovém testu v Korejské lidově demokratické republice odhadli možné důsledky jaderného útoku proti Washingtonu.

Jak poznamenali odborníci v oblasti vývoje raket, nepodceňují možnosti Severní Koreje na pozadí posledních úspěchů tohoto státu. Vědci provedli výpočty ihned po startu a dospěli k závěru, že prohlášení Pchjongjangu, že „Hwanson-15“ může zasáhnout kterékoliv místo ve Spojených státech je pravděpodobné, za předpokladu, že raketa bude mít předem stanovenou trajektorii, a bude vybavena lehkou hlavicí.

Jako základ pro analýzu experti vzali bombu s kapacitou 250 kilotun v TNT. Podle jejich výpočtů exploze takové bomby ve středu amerického hlavního města zabije téměř 413 tisíc lidí, dalších 527 tisíc utrpí zranění. Publikace rovněž uvádí, že bude zcela zničen Bílý dům, mezinárodní špionážní muzeum, Památník G. Washingtona, Kapitol a všechny ostatní budovy a zajímavosti v okruhu působení rázové vlny. V případě jaderného útoku, zdůrazňují odborníci, nebudou mít lidé ve střední části města šanci přežít. Pokud jde o okraje města, exploze a následná radiace zabije 50 až 90 procent lidí v těchto oblastech.

Nicméně publikace poznamenala, že přestože KLDR i nadále rozvíjí svůj raketový a jaderný program „ne na prvního úder v jaderné válce, ale na odrazení USA od vojenských operací, nebo aby se zabránila změně režimu v zemi.“

Minulý týden odborníci National Interestu podobným způsobem počítačově vymodelovali důsledky jaderného úderu na Los Angeles a hlavní město KLDR Pchjongjang.

Dříve Rusko a Čína vyzvaly Severní Koreu k moratoriu na jaderné testy a raketové starty, a Jižní Koreu a Spojené státy, aby se zdržely provádění cvičení v regionu ke stabilizaci situaci na poloostrově.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru