Jiří Drahoš pochválil Kalouska, ten mu vzkazuje: „Nesmíte mluvit pravdu!“

Také prezidentský kandidát Jiří Drahoš přijal pozvání do TV Arény Jaromíra Soukupa, aby čelil jeho poněkud zlomyslným a dvojznačným narážkám. Co nás ovšem zaujalo, je přiznání prezidentského kandidáta o svém favoritovi mezi současnými politiky. A myslíme, že byste to neuhodli ani na desátý pokus.

Abychom úplně nemystifikovali, Jiří Drahoš své politické preference mazaně neprozradil. Co kdyby si tím odradil některého z potenciálních nebo dokonce již rozhodnutých voličů?

Ani na dotěrné dotazy generálního ředitele TV Barrandov, kde má své srdce – zda napravo, nebo nalevo – nechtěl být konkrétní. „Nic vám nepovím,“ bránil se prezidentský kandidát zuby nehty.

Když ovšem dostal otázku, jaké má vlastně zkušenosti z jednání s politiky, byl již mnohem sdílnější. „Jako předseda Akademie věd jsem osm let jednal s politiky, myslím si tudíž, že zkušenosti mám bohaté,“ pochlubil se dlouholetou praxí a také ke své případné funkci dodal, že se bude snažit být aktivní hlavou státu a vše poctivě konzultovat se členy vlády.

Do té chvíle bylo v publiku stále mnoho sympatizantů, ale pak si to u nich Drahoš pokazil a zároveň prokázal celkem odvahu. A to když se přiznal k politikovi, s nímž se mu doposud jednalo nejlépe. Ukázalo se, že jím není nikdo jiný než kontroverzní exministr financí, neúspěšný předseda TOP 09 a po letošních parlamentních volbách odstoupivší Miroslav Kalousek! „Vše, co slíbil, to dodržel,“ nemohl si vzájemnou spolupráci vynachválit.

Jenže v reakci na to mu Kalousek dodal návod na nečestné jednání jako jediný účinný prostředek k dosažení úspěchu. Nejlépe je prý říkat jen to, co chtějí lidé slyšet. A na tom něco bude, respektive se tím řídí řada našich předních politiků.

(JRu, svetkolemnas.info)

Přejít nahoru