Polonahá liberální extrémistka, která napadla Zemana, si stěžuje: “Policajti mi říkali ku*va a velebili Putina!”

Ukrajinská liberálna extrémistka z hnutia Femen, ktorá vo volebnej miestnosti polonahá napadla českého prezidenta Miloša Zemana, sa v rozhovore pre český rozhlas posťažovala, že po zatknutí ju policajti nazývali ku*vou a velebili Putinovo Rusko.

Ukrajinka, ktorá má sčasti aj africké korene, sa momentálne už nachádza v Kyjeve. V telefonickom rozhovore pre český rozhlas sa táto liberálna extrémistka čuduje nad množstvom negatívnych reakcií, ktoré jej akcia vyvolala, kritizuje správanie Zemanovej ochranky a českej polície a vysvetľuje, prečo prišla protestovať práve proti českému prezidentovi.

Angelina Diashová mala po incidente tri dni na to, aby opustila Českú republiku, inak by ju čakalo väzenie. Aktivistka FEMENu však odišla okamžite po prepustení, pretože, ako tvrdí ,bála sa o svoj život, keďže podľa jej informácií, mnoho Čechov podporuje Miloša Zemana.

Diashová následne ozrejmila, prečo tento čin voči prezidentovi Zemanovi spáchala: “Je to Putinov kamarát, Putin je nebezpečný agresor a s niekým takým by sa nikto nemal kamarátiť. Putin napadol moju krajinu, zobral jej Krym a spôsobil v nej vojnu. Kamarátiť sa s ním pre vašu krajinu nie je bezpečné, nabudúce môžu byť na rade Karlove Vary. Len vám chcem povedať, že žiť v krajine, kde je vojna, je vôbec tá najhoršia vec. Ľudia denne zomierajú, ekonomika nefunguje, krajina zomiera.”

Najatá feministka (členky FEMENu majú za svoje excesy mimoriadne vysoké “vreckové” – isté zdroje hovoria aj o vyše 1000 eur, čo je na ukrajinské pomery priam závratná suma) sa tiež posťažovala na Zemanovu ochranku: “Nechýbalo veľa a Zemanova ochranka by mi zlomila ruku, keď ma vyvádzala. Upozorňovala som ich, že to bolí, aby mi ruku povolili. Jeden z nich mi anglicky povedal: “Drž hubu, ty dě*ko.” Potom mi povedali nech si sadnem, čo nešlo, pretože to by som si definitívne ruku zlomila. Balansovala som tak na nohách. Chápem, že boli rozčúlení, pretože zlyhali. Svoj hnev smerovali na mňa.”

Diashová skritizovala aj českú políciu, nepáči sa jej, že mnohí z nich podporujú Zemana a Rusko: “Pochopila som, že u mnohých Čechov je Zeman obľúbený. Z policajtov som tak cítila negatívne emócie. Jeden mladý policajt mi vysvetlil, prečo ma nemajú radi: podporujú Zemana, podporujú Rusko. Sú ako zombies.”

Feministka sa sťažovala aj na hlad, absenciu hygieny a nadávky: “Povedali, že žiadne jedlo nemajú. Keď som ich upozornila, že porušujú zákon, niekto z nich povedal: ku*va. Veľvyslanec a moja advokátka tiež žiadali, aby som sa mohla umyť. Policajti im to prisľúbili, keď ale odišli, jeden z nich ma odviedol k cele a nútil ma ísť dovnútra. Keď som odmietla a chcela sa umyť, povedal mi: “ku*va, späť.” Potom ma chytil za ruku a tlačil ma späť do cely, strkali sme do seba sa a potom zase kričal: “ku*va, späť!” Nakoniec ma strčil do cely.”

“Posledný deň pri bezpečnostnej kontrole niekto z nich povedal rusky: “Putin navždy”. Polícia by na zadržaných ľudí nemala vyvíjať ani psychický ani fyzický nátlak,” tvrdí Diashová.

Česká polícia však takéto tvrdenia odmieta: “Predovšetkým musím spomenúť, že do tejto doby pražská polícia neeviduje žiadnu sťažnosť na postup našich policajtov voči tejto žene. Čo sa týka stravy a ďalších vecí, prvýkrát bola zadržanej strava ponúknutá policajtmi služby kriminálnej polície a vyšetrovania Prahy II o 21:00 hod. 12. 1. 2018. Túto ponuku zadržaná odmietla. O 1 hodine 13. 1. 2018 bola zadržaná odovzdaná do cely predbežného zadržania. Tam jej bola pri prijatí opätovne ponúknutá strava, ktorú prijala. K jedlu konkrétne dostala ryžový nákyp a čaj, čo je zachytené bezpečnostnými kamerami. Zadržanej tiež bolo poskytnuté čisté spodné prádlo a ponúknutá možnosť sa osprchovať,” napísal hovorca polície serveru iROZHLAS.cz.

(JRu, hlavnespravy.sk)

Přejít nahoru