Takto bude ruské jaderné torpédo STATUS-6 bude ohrožovat přístavy i města

“Určitě je to hrozba, kterou budou muset americké síly vzít v úvahu,” řekl Bryan Clark, bývalý důstojník amerického námořnictva a současný senior office v centru pro strategické a rozpočtové hodnocení.

“Torpédo je dost velké na to, aby neslo jadernou zbraň třídy megatun, ekvivalent 100M TNT, ačkoli tato zbraň, kterou Rusové uvádějí, může být příliš těžká.

Torpéda jsou obecně negativně vznášená kvůli hmotnosti motoru a hlavice. Opravdu těžká hlavice by učinilo torpédo obtížně řiditelné, šlo by ke dnu velmi rychle.“

Pokud se zbraň ukáže jako reálná, tak tato zbraň bude schopna překonávat americké systémy protiraketové obrany.

“Hlavním problémem USA by bylo, že STATUS-6 by mohl obcházet obranu USA vybudovanou proti balistickým raketám,” řekl Clark. “Torpédo by bylo pravděpodobně hlučné nebo dokonce hlučnější než ponorka, protože používá malý reaktor a parní turbínu pro pohon jako ponorka, ale nemá prostor pro eliminaci zvuku jako ponorka. Americké námořnictvo by muselo hledat tento podvodní dron podobnými systémy jako pro ASW [anti-submarine warfare], včetně SOSUS,” pokračuje Bryan Clark.

“Ponorka může být objevena aktivním sonarem nebo neúspěšnými torpédovými útoky. STATUS-6 však nebude reagovat jako ponorka a bude pokračovat až do fyzického zastavení. USA dosud nevyvinuly tak dobré zbraně nebo technologie pro zastavení STATUS-6,”´upozornil Clark.

“Celkově není STATUS-6 praktickou zbraní,” řekl Clark. “Na rozdíl od bombardéru s nukleárními bombami nebo s řízenými střelami, který má lidského pilota, který může měnit scénář, tak AUV sice může být odvolán, ale může mít také mechanické poruchy nebo komunikační výpadky, které brání jeho aktivaci nebo deaktivaci pokud je to požadováno.”

Možná nejvíce znepokojivě je, jestliže americká zpravodajská služba má pravdu o existenci těchto zbraní to, že by mohla být ztracena nebo ukradena hlavice STATUS-6.

Bývalý vyjednavač sovětských a ruských jaderných zbraní, Nikolaj Sokov, nyní vedoucí pracovník Centra Jamese Martina pro nešíření jaderných zbraní, uvedl, že tento koncept je pozůstatkem sovětské éry.

“Tento koncept je velmi starý, z doby, kdy ICBM a SLBMs byly nespolehlivé a zranitelné,” řekl Sokov pro The National Interest, “dnes není jednoduché posoudit hodnotu této zbraně. Když se objevil před několika lety náhodně v ruské televizi obrázek této zbraně, myslel jsem si, že je to falešná záležitost, aby se zaměstnalo americké zpravodajství . Velkou otázkou je, jak spolehlivá je zpráva o posledních testech. Rusko aktivně pracuje na malých ponorkách; Určitě vím, že pracují na podmořské mateřské lodi, která ponese malé ponorky, které mohou sestoupit do značné hloubky. ”

Jeffrey Lewis, ředitel programu pro nešíření zbraní ve východní Asii v centru Jamese Martina uvedl, že pomalu se pohybující torpéda by se mohla používat proti pobřežním cílům, jako jsou námořní základny.

“Podmořský dron by odpálil hlavici v přístavu, cíleně na námořní lodě nebo pro to, aby byly ohroženy městské oblasti jako je New York,” řekl Lewis. “Myslím, že bychom mohli proti němu postavit obranu, ano, i když si nejsem jistý, jak účinná by byla. Mělo by to být jednodušší, než nějaká raketa. ”

(JRu, svetkolemnas.info)

Přejít nahoru