Čína vyzvala Rusko, aby se společně postavily tlaku Washingtonu!

Peking a Moskva by společně měly čelit tlaku Washingtonu, řekl vojenský atašé čínského velvyslanectví v Rusku, generálmajor Kui Yanwei.

Na setkání s předsedou Výboru pro obranu a bezpečnost Federace Rady Viktorem Bondarevem Yanvei poznamenal, že v nové strategii Pentagonu jsou Čína a Rusko považovány za hrozby pro Spojené státy, uvedla agentura RIA Novosti.

Třebaže lze prohlášení čínského vojenského atašé považovat spíše za politické demonstrativní prohlášení, neboť Rusko a Čína dosud neuzavřely žádný strategický vojenský pakt, a ani si nepřejí konfrontaci s USA, svědčí množící se výroky tohoto druhu o sblížení obou velmocí zejména v pohledu na světové dění. A pokud bude tak mocný stát jako USA prosazovat své konfrontační vidění, že “Rusko a Čína jsou nepřátelé”, potom bude jejich strategické spojenectví (a nikoliv jen partnerství), kterého se ostatně ve Washingtonu tolik obávají, zcela logické.

„Americké a západní země v evropské části zadržují a zastrašují Rusko a v asijské části zadržují Čínu,” řekl vojenský atašé.

Podle jeho názoru musí Moskva a Peking společně čelit globálním hrozbám, stejně jako „výzvám Spojených států a jejich spojenců”, aby zajistily bezpečnost nejen ve svých regionech, ale i na celém světě.

Pentagon v pátek zveřejnil hlavní ustanovení nové strategie národní obrany. Zároveň se hlavní prioritou označuje soupeření s Ruskem a Čínou. Americký vojenský resort se domnívá, že Moskva a Peking představují hrozbu pro bezpečnost a prosperitu země.

Čínské ministerstvo obrany uvedlo, že dokument oplývá falešnými a absurdními úsudky a vyzvalo Spojené státy, aby „opustily myšlení studené války”.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov pak vyjádřil politování nad tím, že se Washington snaží dokázat své vedení prostřednictvím „konfrontačních konceptů”, než aby se snažil vést normální dialog.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru