Erdogan likviduje spojence USA, Washington v šoku

Ruský analytik Ruslan Ostaško na portáli Warfiles publikoval analýzu, v ktorej hodnotí útok Turkov na kurdské pozície v oblasti sýrskeho mesta Afrin.

Podľa Ostaška Erdogan zúri a rozhodol sa proti Kurdom, americkým spojencom zasiahnuť. Erdogan sa snaží zlikvidovať kurdských spojencov USA a najlepšie na tom je to, že vďaka Erdoganovi sa stali skutočnosťou dva zlé scenáre pre Američanov.

Američania sa snažili situáciu riešiť s cieľom nedráždiť Turkov a nestratiť ani Kurdov. Ich cieľom bolo zvyšovať tlak proti Moskve, Damasku a Teheránu, postupne získať Turkov na svoju stranu a zmieriť ich s Kurdami podľa situácie z rokov 2012 – 2014, kedy Turci stáli pevne na americkej strane.

Američania niekoľkokrát naznačili Erdoganovi, že si neželajú turecký útok voči Kurdom, Erdogan sa však rozhodol ináč. Podľa logiky Washingtonu mal Erdogan prijať americké uistenie , že na severe Sýrie Američania nechcú vytvoriť kurdský štát, a nemal viesť silové operácie. Erdogan však Američanom nedôveruje a celý americký plán sa s treskom zrútil.

Erdogan teda zaútočil na Kurdov a Turci tak oklamali Američanov. Američania nie sú pripravení k riešeniu situácie a nemôžu Kurdom poskytnúť takú pomoc, akú by Kurdi potrebovali. Takže Američania momentálne strácajú svoj kredit aj u Turkov a aj u Kurdov, čo oslabuje ich pozície. Momentálne Američania pôsobia ako zradcovia a navyše aj slabí zradcovia – sklamali aj Turkov a aj Kurdov. Američania nezvládli situáciu a to je pre Rusko výhodné.

A teraz niekoľko slov o tom, že Rusko zradilo Kurdov, že Putin pomáha Erdoganovi organizovať genocídu Kurdov a že Rusko má morálny dlh voči Kurdom a musí ich chrániť, veď Kurdi ešte boli spojencami ZSSR a mnohí s Kurdov doteraz vyvesujú ruské zástavy na svojích domoch atď.

Rusko nič také nemusí. Kurdi vnímali ZSSR a neskôr aj Rusko ako spojencov, keď im to vyhovovalo. Časť kurdských lídrov však neustále hrá dvojitú hru a so slovami o družbe ignorovali Rusko a jeho názory, pretože podľa ich mienky u Američanov sú peniaze a Američania sú veľmocou. Rusko už niekoľkokrát informovalo kurdských lídrov o svojích predstavách, proamerickí Kurdi však odmietli ruské predstavy akceptovať. Rusko sa teda zo severu Sýrie stiahlo a prenechalo voľnú ruku Turkom. Nikto predsa nemôže očakávať, že Rusko bude bojovať za Kurdov a ruskí vojaci budú umierať za kurdské záujmy, aby mohli Kurdi následne uzatvárať geopolitické dohody s Američanmi a odmietať ruské návrhy.

Časť kurdských lídrov je proste rozhodnutá hrať v amerických farbách proti Rusku, Sýrii, Iránu či Turecku. Rusko kurdských lídrov viackrát upozornilo na skutočnosť, že tento postoj je kontraproduktívny a prinesie Kurdom množstvo problémov. Irackí Kurdi sa už mohli presvedčiť, že Rusi hovorili pravdu, iracké vojská spoločne s iránskymi dobrovoľníkmi už umravnili proamerických Kurdov v oblasti irackého Kirkúku. Proamerickí kurdskí lídri v Sýrii takisto odmietali akceptovať ruské návrhy a ovplyvnení Američanmi vyhrocovali vzťahy so Sýriou. Teraz, keď sa ukazuje že kurdské rozhodnutie bolo zlé, na čo ich Rusi trpezlivo a dlho upozorňovali, musia Kurdi niesť následky svojích krokov. Kto je teda vinný? Opäť Rusko?

Sýrskym Kurdom Rusi a Sýrčania ponúkali veľmi širokú autonómiu na severe Sýrie s ohromnými politickými či ekonomickými právami a možnosťami samosprávy. Časť kurdských lídrov však bola presvedčená, že lepší je americký holub v povetrí, ako ruský vrabec v hrsti. Teraz, keď sa ukázalo, že sa mýlili a presvedčili sa ako mnohí pred nimi, že na Američanov sa nedá spoľahnúť, tvárou voči početnejším tureckým silám požadujú Kurdi ruský zásah a pomoc.

Rusko nemôže za to, že medzi vodcami kurdských organizácii je také veľké množstvo nepoučiteľných amerikanofilov, neschopných vidieť ďalej ako za špičku svojho nosa a úslužne plniacich americké záujmy. Kvôli týmto lídrom teraz trpia obyčajní Kurdi, no takto to býva v živote často. Za chyby, hlúposť a zradcovstvo politických lídrov vždy platia obyčajní ľudia, to by Kurdom mohli samozrejme potvrdiť aj všetci obyvatelia ZSSR.

Rusko nebude zasahovať do kurdsko-tureckého konfliktu, v mene fiktívnej rusko-kurdskej družby.  Problémy si spôsobili Kurdi sami, tak nech si ich aj sami vyriešia, prípadne nech znova požiadajú svojich amerických pánov o pomoc. Už ale aj Kurdi jasne vidia, že Američania nemajú dostatok síl a ani chuti, aby kurdský problém riešili a nechali svojich spojencov osamotených. Američania  používajú iných ako nástroj na riešenie svojich geopolitických cieľov a nemajú problém porušovať uzavreté dohody

Samozrejme aj momentálny kurdský problém sa dá riešiť. Stačí keď Kurdi prijmú ruské návrhy. Nové návrhy však už pre Kurdov nebudú až tak výhodné,  ako tomu bolo pred niekoľkými týždňami, keď sa kurdskí lídri ostentatívne rozhodli plniť americké plány a predsavzatia. Kurdskí lídri si zvolili cestu a teraz musia niesť následky.

(JRu, hlavnespravy.sk)

Přejít nahoru