Německý Stern informoval o ruských pekelných zbraních

V Rusku se objeví modifikace jedné z nejsilnějších a nejstrašlivějších zbraní – těžkého raketometu TOS-1, napsalo německé vydání Stern.

Raketomet TOS-1 je Putinova nejhorší zbraň v Sýrii. Jeho salva ničí bunkry a rebelské pevnosti. Nyní bude vybudována nová generace raketometů – a to na podvozku tanku T-14 Armata.

Německý časopis uvedl, že v Rusku vytváří modifikace TOS-2, který bude namontován na platformě „Armata“, a rovněž se předpokládá instalace systému na kolovém tanku pro zvýšenou mobilitu, pravděpodobně na jednotné bojové platformě „Bumerang“, přičemž první prototyp je již ve výrobě.

Podle publikace nemá ruský raketomet analogii v zahraničí, s výjimkou Sýrie, kde je systém TOC-1 používan vládními silami. Raketomet disponuje 30 trubicemi, z nichž se vystřelují rakety s termobarickou hlavicí, které při dopadu na stejný cíl vyvolávají efekt „aerosolové bomby“ s obrovskou rázovou vlnou, přičemž po první vlně vznikne vakuum. Z tohoto důvodu časopis poznamenal, že není možné zničujícím účinkům uniknout ani v podzemních opevněních, zákopech a bunkrech. Na tomto principu je také zkonstruována americká „matka všech bomb”, a ruský „otec všech bomb“ – nejmocnější konvenční bomby na světě.

Baterie pěti TOS-1A je schopna zcela zničit prostor o šíři jednoho kilometru a do hloubi 400 metrů. Ruské „pekelné zbraně” jsou navíc schopné vyčištit minová pole. Jedním z důvodů usazení raketometu, jehož modifikace vychází právě ze syrské zkušenosti, na podvozek „Armaty“ (TOS-1 využívá podvozek tanku T-72), je snížení zranitelnosti systému protitankovou střelou.

Podle publikace bude nový systém dodán do výzbroje už v letech 2018-2025.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru