Pákistán: “Trumpova kritika je vyvolána porážkou USA v Afgánistánu!”

Pákistánský ministr zahraničí Khawaja Muhammad Asif řekl, že je americký prezident Donald Trump zklamán „porážkou Spojených států v Afghánistánu“, a proto kritizoval Islámábád.

Americký prezident ho obvinil zejména z poskytování bezpečného útočiště teroristům.

„Trump je zklamán porážkou USA v Afghánistánu. To je jediný důvod, proč hází obvinění na pákistánskou stranu,“ uvedl Asif v pondělí v rozhovoru s pákistánskou televizní stanicí Geo TV. Zároveň kritizoval USA za vyslání vojenského kontingentu do Afghánistánu, přičemž poznamenal, že je možné vyřešit konflikt v této republice pouze prostřednictvím vyjednávání. „(Spojené státy) kompenzují jejich neúspěch rozšířením své vojenské přítomnosti, ale možné je jen mírové řešení,” je přesvědčen ministr.

V pondělí Trump, nespokojený s tím, jak Islamábád postupuje proti extremistickým skupinám řekl, že Spojené státy poskytly v posledních 15 letech finanční pomoc Pákistánu ve výši 33 miliard dolarů, a že to již pokračovat nebude. Následně hlasatel Fox News s odvoláním na oficiálního zástupce Rady národní bezpečnosti v Bílém domě řekl, že USA neplánují poslat Pákistánu 255 milionů dolarů, které byly schváleny v rámci zahraniční vojenské pomoci ještě ve fiskální roce  2016.

„Řekli jsme Spojeným státům, už více (pro ně) neuděláme. Takže Trumpova slova o tom, že to „pokračovat nebude“ už „nedávájí smysl,“ poznamenal Asif. „Pákistán je připraven odhalit všechny podrobnosti o americké pomoci,“ uvedl šéf ministerstva zahraničí, což naznačuje, že přidělené finanční prostředky zahrnovaly poplatek za použití pákistánské infrastruktury americkou armádou.

V roce 2001 zahájily USA v Afghánistánu vojenskou operaci, údajně v reakci na 11. září. Nyní tam působí asi 13 tisíc vojáků mezinárodní koalice, včetně asi 8,4 tisíc amerických vojáků a důstojníků. Podle odhadů Pentagonu celá kampaň stála asi 680 miliard dolarů. Od začátku operace bylo zabito 2,3 tisíce amerických vojáků ba více než 20 tisíc jich bylo zaněno. Jedná se o patrně nejdélší válku vedenou USA, ovšem bez zásadního úspěchu.

Muslimský Pákistán je v rukou armády a se svým jaderným programem oponuje svému tradičnímu rivalovi – Indii, která rovněž vlastní jaderné zbraně. Navíc obě země horečnatě vyvíjejí raketové systémy. Odborníci považují právě tento region za možné ohnisko rozpoutání jaderné války. Právě proto  se Spojené státy snažily svojí finanční spoluprací s pakistánskou armádou, když ne kontrolovat, tak aspoň částečně korigovat její směřování a dohlížet, aby se jaderné zbraně nedostaly do rukou islamistů. Trumpovým postupem, a i při vědomí, že Islamábád, je poněkud vlažnější v boji s islámským terorismem, se situace v regionu bude jen zhoršovat.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru