Provokující americké letadlo bylo zadrženo ruským SU-27

Americké průzkumné letadlo US EP-3 Aries bylo ve vzdušném prostoru nad Černým mořem zadrženo ruským SU-27.

Dne 29. ledna 2018 bylo letadlo US EP-3 Aries letící v mezinárodním vzdušném prostoru nad Černým mořem zadrženo ruským SU-27. Kontakt ruského letadla byl velmi nebezpečný, letadlo SU-27 se přiblížilo k americkému na vzdálenost 5 stop (cca 1,5metru) a křížilo letovou dráhu EP-3, což způsobilo, že americký letoun EP-3 letěl přes výfukové plyny SU-27. Americké letadlo bylo zadrženo po dobu dvou hodin a 40 minut.

„Ruská armáda má právo pracovat v rámci mezinárodního vzdušného prostoru, ale musí se chovat v souladu s mezinárodními standardy, které mají zajistit bezpečnost a předcházet nehodám, a dodržovat Dohodu z roku 1972 mezi vládou Spojených států amerických a vládou Svazu sovětských socialistických republik o prevenci mimořádných událostí na volném moři (INCSEA). Nebezpečné akce zvyšují riziko chybného výpočtu a kolizí ve vzduchu.

Letouny USA létaly v souladu s mezinárodním právem a nevyprovokovaly tuto ruskou činnost,“ píše se v prohlášení velitelství Amerických námořních síl Evropa-Afrika (NAVEUR-NAVAF).

Podle ruského ministerstva obrany, průzkumný letoun EP-3E „Beran II“ United States Navy na své cestě narušil ruský pohraniční vzdušný prostor a byl zastaven stíhačkou Su-27 nad neutrálními vodami Černého moře. Posádka Su-27, která se přiblížila k letadlu v bezpečné vzdálenosti, informovala o identifikaci amerického letadla a doprovázela ho, zabránila porušení ruské hranice vzdušného prostoru a dodržovala všechna nezbytná bezpečnostní opatření.

„Poté, co americké průzkumné letadlo změnilo směr letu a vyletělo z pohraničního prostoru, Su-27 se vrátilo na leteckou základnu,“ uvedlo ve zprávě ruské ministerstvu obrany. Ministerstvo také zdůraznilo, že celý let ruského stíhacího letounu byl v souladu s mezinárodními pravidly pro využívání vzdušného prostoru a nevznikly žádné výjimečné situace.¨

Tento incident není první,  “kontrolu ostražitosti” ruských leteckých sil Američané zkoušeli již několikrát: Letoun NATO se pokusil přiblížit k letadlu ruského mistra obrany Šojgu, ale mezi něj a ruské dopravní letadlo se postavil Su-27. Ruská stíhačka nejdříve „ukázala“ stroji NATO svoji plnou výzbroj a zakývala křídly. Poté se F-16 vzdálila.

Ruská stíhačka proletěla v těsné blízkosti amerického špionážního letounu nad Baltským mořem, uvedl Fox s odkazem na své zdroje. Podle něj vzdálenost mezi letadly byla prý asi jeden a půl metru.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru