Švédské námořnictvo bojovalo o přístav s ruským oligarchou

Švédská armáda připravila dohodu o zpětném odkupu podmořské základny Foresund (Fårösund) v severní části ostrova Gotland, kterou opustila v roce 2000 po snížení rozpočtu ministerstva obrany.

Armáda nyní čeká na schválení dohody švédskou vládou. K tomu by mělo dojít ještě před 16.dubnem a k převzetí přístavu by mělo dojít 30. dubna 2018.

Přístav Firesund byl prodán do soukromých rukou v roce 2004 za 18 milionů švédských korun a nyní jeho zpětný odkup bude stát švédské daňové poplatníky 20 milionů.

Pozice armády pro vyjednání ceny nebyla jednoduchá, neboť horkým zájemcem o koupi přístavu je i nejmenovaný ruský oligarcha, který má enormní zájem o koupi přístavu. O koupi přístavu jednala armáda během celého roku 2017.

Po podpisu dohody bude mít švédské námořnictvo na Gotlandu dvě námořní základny – v roce 2016 armáda odkoupila přístav Kappellshamn.

Švédsko chce ubránit ostrov Gotland proti Rusku

V září 2016 bylo na Gotland přesunuto 150 příslušníků námořní pěchoty. Ostrov zůstal do té doby déle než deset let čistě občanský – švédská armáda ho opustila v roce 2005. Na jaře roku 2017 bylo oznámeno, že dalších 350 vojáků bude přesunuto do hlavního města ostrova Visby.

Ministerstvo obrany Švédska vysvětluje návrat armády do Gotlandu jeho významným strategickým významem v pobaltském regionu.

“Naše akce jsou zaměřeny na zajištění suverenity Švédska,” zdůraznilo ministerstvo.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru