Čínská agentura snížila rating USA na úroveň Kolumbie, Peru či Turkménistanu

Američania si poriadne zavarili. Ich nezodpovedné hospodárenie a “bohatstvo na dlh” sa im môže vypomstiť. Popredná čínska agentúra Dagong Global Credit Rating zhoršila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Spojených štátov amerických na stupeň BBB +. Podobné hodnotenie majú krajiny ako napríklad Peru, Kolumbia ,alebo Turkménistan.

Čínska ratingová agentúra svoj krok zdôvodnila rozhodnutím Washingtonu znížiť dane, čo podľa nej znižuje schopnosť krajiny splácať dlh. Spojené štáty americké mali pred tým rating  A- . V súčasnosti je to BBB + . Ani to však nie je všetko. Jej výhľad úverového ratingu USA je navyše negatívny, čo znamená, že by ho čínska agentúra Dagong mohla ešte viac znížiť. Informoval portál novinky.cz

Čínska Dagong upozornila, že rastúca závislosť ekonomického rozvoja USA na dlhu bude naďalej podkopávať solventnosť americkej federálnej vlády. Súbor daňových škrtov schválený v decembri potom štátny dlh ešte zvýši. Daňové škrty podľa ratingovej agentúry znížia zdroje pre splácanie dlhu, a ďalej tak oslabí schopnosť vlády splácať dlh.

Podľa Bloombergu Čína zvažuje spomalenie či dokonca zastavenie nákupov dlhopisov americkej vlády. Čiastočne kvôli tomu, že sa americké dlhopisy stávajú menej atraktívne. Správa vyvolala nervozitu medzi investormi, dolár poslala nadol, zatiaľ čo výnosy amerických dlhopisov stúpli najviac za desať mesiacov.

Západné ratingové agentúry síce hodnotia Spojené štáty oveľa lepšie, avšak aj tie už vyjadrili obavy podobné tým, na ktoré upozorňuje Dagong. Aj podľa nich navrhované zníženie daní zvýši federálny deficit a dlh. Napríklad agentúra S & P varovala, že ak sa Washingtonu nepodarí vyriešiť dlhodobé fiškálne otázky, mohlo by to rating USA nepriaznivo ovplyvniť.

Spojené štáty americké majú v súčasnosti najväčší dlh na svete. V roku 2017 prekročil výšku 20 biliónov dolárov. Americký prezident Donald Trump nedávno zrušil dlhový strop a tak sa USA budú zadĺžovať aj naďalej.

(JRu, hlavnespravy.sk)

Přejít nahoru