Trump a Kim údajně dezinformují výroky o nukleárním tlačítku!

Navzdory tvrzení Donalda Trumpa a Kim Čong-una o tom, že mohou spustit jadernou válku „stisknutím tlačítka” na svém pracovním stole, není tato informace pravdivá, napsal Der Bund.

Ve skutečnosti „jaderné tlačítko” neexistuje a odpovídající věta by měla být chápána pouze jako „rétorické přehánění”, dodává publikace.

„Groteskní výměna replik“ mezi severokorejským vůdcem Kim Čong-unem a americkým prezidentem Donaldem Trumpem o „velikosti a funkčnosti jejich jaderného tlačítka“ přitáhla pozornost celého světa, uvedl Stefan Cornelius, novinář Der Bundu. Nyní je to pro média jedním z důkazů „nepředvídatelnosti” obou vůdců. V podstatě však mluvíme o „dezinformaci”, protože ani Trump, ani Kim nemají ono „symbolické tlačítko”, kterým mohou zahájit jadernou válku, poznamenal autor materiálu.

Přestřelka dosáhla svého vrcholu ve středu, když Trump konečně uvedl, že jeho tlačítko je „mnohem větší a silnější” než Kimovo a navíc „to funguje”. Americký prezident tak reagoval na novoroční výrok severokorejského diktátora, který řekl: „To už není prázdná hrozba, ale realita, že v mé kanceláři je jaderné tlačítko na mém stole. Náš raketový úder může zasáhnout celé území Spojených států.” Nicméně, i přes to, že tato hádka „vyvolala fantazii po celém světě”, ve skutečnosti nejsou prohlášení obou vůdců pravdivá.

Americký prezident je schopen kdykoliv iniciovat jaderný úder, ale kvůli tomu nemačká žádné tlačítko. Ve skutečnosti není spuštění amerických jaderných střel automatické a probíhá v několika etapách. Pořadí pro spuštění není dáno stisknutím tlačítka, ale ústní objednávkou. Za tímto účelem musí být prezident nejprve identifikován jako nejvyšší velitel za pomocí speciálního kódu a poté zavolat kód na vypuštění raket. Trump tedy nemá přímý přístup k zařízení pro vypuštění 900 amerických jaderných střel a na stole není žádné tlačítko. Spíše se kódy pro vypuštění nacházejí blízkosti prezidenta ve speciálním kufříku, který se v profesionálních kruzích nazývá „fotbal”.

Na druhou stranu, Kim Čong-un je opakovaně na fotografiích zachycena ve speciálním mobilním velitelském stanovišti a je možné, že dává příkaz k startu stisknutím tlačítka. Odborníci se však domnívají, že je nepravděpodobné, aby měl ve své kanceláři startovací zařízení. Bezprostředně po Kimově novém příběhu odborníků popsali prohlášení o „tlačítku” jako „rétorickou nadsázku a provokaci”, ale prezident Trump na to očividně „skočil“, uzavřel Der Bund.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru