Výlet Ukrajinců do Ruska, to je výlet bez zpátečního lístku!

Ukrajinské ministerstvo zahraničí označilo cesty Ukrajinců do Ruska jako výlety „bez zpátečního lístku“.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí, po zprávě bezpečnostní služby SBU o zadržení Ukrajinců ruskými službami při cestě do Ruska, doporučilo Ukrajincům opustit Rusko. Kyjev navíc prohlásil, že „Ukrajinci nemají co pohledávat v Rusku“ a pohrozil zastavením dopravy mezi Ukrajinou a Ruiskem.

Odbor konzulární služby ukrajinského ministerstva zahraničí nazval cesty Ukrajinců do Ruska jako cesty bez “zpáteční jízdenky”. Odbor to zveřejnil na svém Twitteru.

“Cesta Ukrajinců do Ruska je často jednosměrná. Takže stojí za to riskovat vlastní svobodu a způsobit trápení svým příbuzným? ” poznamenalo  oddělení ukrajinského ministerstva zahraničí. Podle zprávy  SBU ruské speciální služby „loví“ ukrajinské občany na území Ruska.

„Ruské speciální služby se snaží zapojit občany Ukrajiny do nezákonné činnosti, uměle vytváří kompromitující situace a využívají rodinné poměry, aby nalákali naše spoluobčany, zejména členy ATO na svém území,“ uvedl šéf SBU Basil Hrycak. V této souvislosti vyzývá bezpečnostní služba Ukrajiny občany země “aby se zdrželi cestování po Rusku”.

Zároveň to není poprvé, kdy se ukrajinské orgány snaží varovat občany před cestováním do Ruska.

V srpnu 2017 ministr infrastruktury Ukrajiny Vladimir Omeljan poskytl rozhovor internetovému vydání „Explorer“, ve kterém uvedl, že občané Ukrajiny nemají co dělat v Rusku. Podle jeho názoru by Ukrajinci měli v rámci cestovního ruchu navštěvovat Evropu.

“Zastavili jsme železniční spojení pro osobní a nákladní dopravu s Krymem a s okupovaným Donbasem. Chceme-li do Evropy, musíme jít do Evropy a ne cestovat do Ruska,” řekl tehdy Omeljan, a dodal, že informace v ruských médiích o tom, že Ukrajinci často cestují na Krym, neodpovídají realitě.

“Nejprve musíme přistoupit k ukončení dopravního spojení s Ruskem. Bohužel, po dlouhou dobu, od začátku konfliktu naše společnost tolerovala hromadnou práci a sociální migraci Ukrajinců do Ruska,” řekl Boris Babin, poradce prezidenta Porošenka.

Podle jeho názoru je jedinou možností zastavení dopravy, i když se dá očekávat veřejný hněv.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru