Foreign Policy: “Putin mění Prahu v šiřitele ruského darebáctví.”

Washington/Praha – Ruský prezident Vladimir Putin vede podle amerického serveru The Foreign Policy mnohaletou kampaň s cílem oslabit prostřednictvím korupce Českou republiku. Prezident ČR Miloš Zeman je prý sprostý a opilecký aparátčík.

Česko, oddaný stoupenec NATO, se stalo “trapnou proruskou hlásnou troubou, která omlouvá čínské šaškárny v Jihočínském moři a ruskou invazi na Ukrajině”. Šíří ale hlavně po Evropě korupci sponzorovanou Kremlem, píše autor komentáře Kristofer Harrison.

Česká média zpochybnila zdroje financování, které vyvolalo rychlý vzestup rodiny Jaroslava Strnada ze skromných prodejců šrotu v největší a téměř monopolní českou zbrojní firmu, píše autor. Jedním z hlavních Strnadových investorů je podle komentáře Alexej Beljajev, “přítel Vladimira Jakunina, vyhlášeného ruského nacionalisty, pravoslavného extremisty a poradce Vladimira Putina”.

“Strnad je prvořadým finančním podporovatelem dalšího Jakuninova přítele: českého prezidenta Miloše Zemana, sprostého a opileckého aparátčíka, který využil otevřenou i skrytou pomoc Ruska k získání prezidentského úřadu,” uvádí Harrison.

Spojené státy podle něj bohužel nikdy nebraly hrozbu reprezentovanou Zemanem vážně. Prezident Barack Obama učinil jen o málo víc, než že odmítl Zemanovu návštěvu v Bílém domě. Prezident Donald Trump má Zemana rád, protože ten mu lichotí.

Strnadovi měli upoutat pozornost USA, když zřejmě porušili zbrojní embargo Evropské unie a NATO prodejem zbraní do Ázerbájdžánu, aby je Baku mohlo použít proti Arménii. Ázerbájdžánci pomohli odhalit prodej tím, že zbraně ukázali ve vojenské přehlídce. Čeští úředníci překvapivě oznámili, že zbraně byly určeny Izraeli. Krátký, ale zřetelný mezinárodní skandál nevyvolal americkou akci proti české vládě.

Další varování mělo přijít, když První česko-ruská banka s údajnými kontakty na Kreml, která poskytla půjčku deset milionů dolarů francouzské Národní frontě, poskytla masivní kredit Strnadově společnosti Czechoslovak Group a pomohla mu stát se miliardářem. Krátce na to příhodně zkrachovala, a zamlžila tak veškeré písemné stopy spojující Strnada s Putinem a s Národní frontou, pokračuje komentář.

Konečným cílem Moskvy není vytvoření české vlády s mandátem Kremlu. Cílem je změnit Prahu v šiřitele ruského darebáctví, píše se v článku. “Cílem je chaos, protože ten znamená slabší Západ. A Putin používá osoby jako jsou Strnadovi, aby těchto cílů dosáhl.”

Západ se podle Harrisona musí Putinovi postavit. Washingtonu v tom ale brání Trumpovo bizarní odmítání Putina kritizovat, nezřízená republikánská obrana Trumpa nebo umanutost demokratů debatou o tajné spolupráci Trumpa s Ruskem. “Proto si Washington nevšímá, jak Putin na Spojené státy útočí,” konstatuje autor.

(JRu, eurozpravy.cz)

Přejít nahoru