Podle Miloše Zemana na Slovensku proběhl pokus o další barevnou revoluci!

Prezident Českej republiky Miloš Zeman sa s odstupom času vyjadril k politickým turbulenciám a protivládnym protestom na Slovensku. Podľa jeho domnienky sme boli svedkami pokusu o ďalšiu zo série farebných revolúcii. Uviedol to v rozhovore pre denník Mladá fronta DNES.

“Môžem sa domnievať, že ide o pokus o ďalšiu farebnú revolúciu. Ale to je zatiaľ iba moja domnienka a rád si túto domnienku overím rozhovormi so slovenskými politikmi,” komentoval Zeman dianie na Slovensku v posledných týždňoch.

Súčasná politická situácia a rekonštrukcia vlády podľa neho nie je výnimočná. “Vláda v demisii vykonáva svoju funkciu po celú dobu, kým je vymenovaná vláda nová. To je napokon aj u nás, to nie je nič nové. Vláda v demisii je podľa ústavy vládou plnohodnotnou. Takže nech táto vláda vládne a nech sa diskutuje o tom, kto má a kto nemá byť jej členom. Ja by som pokladal za nešťastné, keby som akokoľvek zasahoval do slovenských vnútorných záležitostí,” uviedol Zeman s dodatkom, že v najbližších dňoch plánuje cestovať do Vysokých Tatier, kde sa pravdepodobne stretne aj s niektorými politikmi a o celej záležitosti budú diskutovať.

Zeman v rozhovore podotkol, že podobnú situáciu by vo svojej krajine nedopustil. “Chcel by som konštatovať, že pokiaľ budem prezidentom, nikdy nepripustím Majdan, farebnú revolúciu. Nech demonštranti v uliciach vyjadrujú akékoľvek názory, vždy sa budem riadiť vetou, ktorú Klementovi Gottwaldovi povedal, ale bohužiaľ nedotiahol do konca, Eduard Beneš. Nikdy nepripustím, aby o osude republiky rozhodovala ulica.”

Český prezident sa ďalej v rozhovore zaoberal aj otázkami o medializovanej ceste šéfa prezidentskej kancelárie Vratislava Mynářa a prezidentovho poradcu Martina Nejedlého do Číny. Potvrdil, že šéf čínskej investičnej spoločnosti CEFC Jie Ťien-ming je vyšetrovaný pre podozrenie z porušenia zákona a odíde z akcionárskej štruktúry a vedenia CEFC. Poradcom na prezidenta ale zatiaľ zostáva. Zeman v rozhovore vyzdvihol význam a prínos čínskych investícii v Českej republike.

Portál Novinky.cz dnes tiež informuje, že prezident Zeman udelil apoštolskému nunciovi Giuseppemu Leanzovi druhé najvyššie štátne vyznamenanie – Rad Tomáša Garrigua Masaryka. Zástupca Vatikánu v Česku dostal toto vyznamenanie pri príležitosti jeho 75. narodenín a pri príležitosti ukončenia jeho sedemročnej misie v Českej republike. Vyznamenanie dostal podľa Hradu za vynikajúce zásluhy za rozvoj demokracie, humanity a ľudských práv.

(JRu, hlavnespravy.sk)

Přejít nahoru