Pravda vítězí? Studenti po celém Česku brání ústavu proti Zemanovi

Praha/Olomouc/Brno/Pardubice/Plzeň – V Česku začala v poledne stávka studentů na obranu ústavních hodnot. Na několika místech v Praze a dalších univerzitních městech se sešly stovky lidí. Stávku vyhlásila Divadelní fakulta Akademie múzických umění (DAMU) a oslovila 320 škol.

Iniciátor stávky #VyjdiVen Luboš Louženský řekl, že akce nemá zpochybňovat volební výsledek, je namířená proti premiérovi v demisi Andreji Babišovi (ANO) a prezidentovi Miloši Zemanovi. “Prakticky denně vidíme, že si vedoucí představitelé našeho státu v čele s prezidentem dál a dál posouvají mantinely a ohýbají ústavní zvyklosti. Jako studenti s tím zásadně nesouhlasíme,” uvedl Louženský.

Před budovou DAMU se v poledne sešla zhruba stovka lidí. Někteří měli v rukou plakáty s bývalým prezidentem Václavem Havlem, vidět byla i česká a evropská vlajka nebo parodie prezidentské standarty s nápisem “Pravda vítězí?”.

Po projevech se studenti po půl hodině rozešli a mnozí se přesunuli k Národnímu divadlu, kde na náměstí Václava Havla začal ve 13:30 happening. Na piazzetě se shromáždily zhruba tři stovky lidí, někteří z nich se podepisovali pod výzvu iniciativy #VyjdiVen. Řečníci v projevech zdůraznili, že dnešní stávka není jednorázovou akcí, ale má se stát dlouhodobějším studentským hnutím usilujícím o lepší politickou kulturu v zemi. Politikům napříč stranami dnes iniciátoři adresovali výzvu, aby nevedli permanentní předvolební kampaň nebo podporovali školství, které podle nich zaspalo dobu a neodpovídá současné společnosti.

V dejvickém kampusu se do výstražné stávky zapojilo podle pořadatelů kolem 900 studentů, které přišli podpořit i jejich pedagogové. Happeningem, kdy vyšli ze školních budov, vyzvali veřejné činitele k obraně ústavních a společenských zvyklostí a hodnot. Společnou akci zde pořádali studenti Českého vysokého učení technického (ČVUT) a Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT), přišla ji podpořit i skupina studentů Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy, která má ve zdejším kampusu také budovu.

“Jsou věci, které máme, jen když se o ně staráme. Já jsem rád, že jste přišli, protože se staráte o to, abychom se kdykoli mohli sejít, když chceme, abychom vždycky mohli sami rozhodovat o tom, co chceme a co chceme říkat,” řekl prorektor pro vědu, tvůrčí činnost a doktorské studium ČVUT Zbyněk Škvor. Studenti svůj názor vyjadřovali i transparenty jako “ČT nedáme”, “Mluvit pravdu” nebo “Zachraňme demokracii”. Společnou fotografii stávky před Národní technickou knihovnou ponesou organizátoři celorepublikové stávky v pondělí senátorům spolu s apelem, kterým je vyzvou k výraznější obraně ústavních hodnot.

Na pražském Albertově, který je s protesty studentů spjat i historicky, se sešlo několik stovek lidí. Na podpis petice, kterou chtějí organizátoři podle Louženského odnést v pondělí do Senátu, se stála dlouhá fronta. Shromáždění organizovali studenti Přírodovědecké a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, podpořila je i vedení fakult. Mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek ČTK řekl, že škola aktivity studentů respektuje. Pedagog z Přírodovědecké fakulty Jan Černý studentům řekl, že na rektorátu UK zasedala Rada vysokých škol, která studentské protesty drtivou většinou podpořila.

Zhruba 150 lidí se sešlo v poledne i na Václavském náměstí pod sochou sv. Václava. Byli mezi nimi studenti, ale také zaměstnanci, kteří vyšli ven z kanceláří poblíž centra. Lidé cinkali klíči, četli citáty prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka a skandováním “Není nám to jedno!” vyjadřovali nespokojenost nad současnou politickou situací. Před půl jednou se stávkující pokojně rozešli.

Několik stovek studentů Univerzity Palackého i některých středních škol se dnes v Olomouci zapojilo do výstražné stávky. Studenti vyšli z fakultních univerzitních budov a shromáždili se na několika místech Olomouce, kde bylo možné zároveň podepsat studentskou výzvu. Někteří účastníci demonstrací drželi státní vlajky a transparenty. Do protestu se zapojila i část studentů olomouckého Gymnázia Hejčín či Gymnázia Jana Opletala v Litovli na Olomoucku.

“Souhlasím s požadavky, které máme. Nelíbí se mi už z etického hlediska, že nahoře je člověk, který, když to přeženu, vlastní celou Českou republiku. Myslím tím pana (Andreje) Babiše. Tohle se mi hodně nelíbí,” řekla novinářů studentka pedagogické fakulty Dana Tučková.

Studenti Univerzity Palackého tento týden sepsali veřejnou výzvu na podporu médií veřejné služby. “Výzva apeluje na politickou reprezentaci země, aby nezpochybňovala úlohu a nezávislost veřejnoprávních médií a jednoznačně se postavila na jejich obranu. Autoři textu zároveň vyzývají veřejnost, a především pak všechny vysokoškolské instituce a jiná vědecká pracoviště v ČR, aby se k prohlášení připojily a jakoukoliv formou jej podpořily,” uvedla mluvčí univerzity Gabriela Sýkorová Dvorníková

Na obranu společenských a ústavních hodnot se dnes v poledne na brněnském náměstí Svobody shromáždilo nejméně 1000 lidí. Převažovali vysokoškoláci a středoškoláci, nechyběli však ani starší účastníci.

Studenti v projevech opakovaně zmiňovali, že jim současná politická situace není lhostejná a že nehodlají mlčet. “Pojďme bránit naše ideály, nikdo jiný to za nás neudělá,” vyzval Tomáš Krajíček z Mendelovy univerzity. “Nejsme apatická masa,” zdůraznila další řečnice, studentka Lucie Myslíková.

Člen Národního parlamentu dětí a mládeže, gymnazista Adrian Drozdek, řekl, že středoškoláci sice ještě nemají volební právo, tolik zkušeností ani titulů jako dospělí, mají však svůj pohled na svět, v mnohém nový a přínosný. “Musíme zůstat bystří, hlasití a ostražití,” řekl Drozdek.

Výstražnou stávku podpořily studentské komory některých akademických senátů. Například studenti Janáčkovy akademie múzických umění dostali děkanské volno. Masarykova univerzita, největší vysoká škola v Brně, podle své mluvčí dlouhodobě podporuje a vítá občanskou angažovanost svých studentů i akademiků, účast každého z nich je věcí individuálního rozhodnutí.

Asi dvě stovky lidí se v poledne zúčastnily v kampusu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem protestního shromáždění za obranu ústavních zvyklostí a hodnot. Kromě studentů UJEP se u lavičky Václava Havla sešli i někteří vyučující a obyvatelé města. Do celorepublikové akce se v Ústeckém kraji zapojily i dvě desítky středních škol.

Studenti přinesli před budovu filozofické fakulty transparenty, na místě se také podepisovala petice na podporu veřejnoprávních médií. “Jsme přesvědčeni, že věci, jako je morálka a svědomí, by měly být zásadní hybnou silou nejen na úrovni občanské, ale i politické,” řekl jeden z organizátorů Antonín Kadlec.

Desítky vysokoškolských studentů v Pardubických se dnes v poledne připojilo k půlhodinové stávce na obranu ústavních hodnot. Zatímco zaměstnanci divadla pojali stávku nazvanou #VyjdiVen bez režie, s petičními archy v centru města oslovovali kolemjdoucí, studenti si připravili projevy a nechali ozvučit dvoranu univerzitního kampusu, jejímž centrem je lavička Václava Havla.

“Účast byla nad mé očekávání, vzhledem k tomu, že jsme ji pořádali na poslední chvíli. Pořád jsem čekala, že se jí ujme někdo starší, studuji teprve první ročník. Když dva dny před konáním nebyla založená na facebooku událost, tak jsem se do toho vrhla,” řekla studentka Filozofické fakulty Univerzity Pardubice Anna Křížková.

Řečníci připomněli Václava Havla, jeho projev z roku 1989 a dopisy prezidentu Gustávu Husákovi. Zazněla část projevu Tomáše G. Masaryka k ročnímu výročí Československé republiky a fejeton Karla Čapka. Vysokoškolský pedagog Ivo Říha ocenil, že studenti dovedou dát najevo nelibost se současným politickým děním. “Uvědomují si, že to, co je nemravné, nelze pokládat za normální a nelze nad tím mávnout rukou,” řekl Říha.

Chartistka Jarmila Stibicová z Pardubic zavzpomínala, že v době konání Majálesu v roce 1956 se v pražském Parku kultury a oddechu Julia Fučíka, nyní Výstaviště, konaly debaty studentů s příznivci komunistického režimu, debatní kroužky zvané Hyde Park po londýnském vzoru bylo možné pořádat v roce 1968. “Myslím, že něco takového bychom mohli znovu uspořádat i u nás v Pardubicích,” řekla Stibicová.

Zhruba pětistovka vysokoškoláků ze Západočeské univerzity dnes v Plzni půl hodiny stávkovala v hlavním kampusu na Borech na obranu ústavních a společenských zvyklostí a hodnot.”Plně souhlasíme s prohlášením a výzvou DAMU. Jestli budou akce pokračovat, záleží na tom, jak se politická situace dále vyvine,” uvedl organizátor Radek Sieber z ekonomické fakulty.

“Všechny podpisové archy, fotografie a audiovizuální výstupy předáme studentům DAMU. Zástupci DAMU je příští týden hromadně spolu s peticí odnesou do Senátu,” uvedl Sieber. Na závěr stávky zahrála studentka hymnu na housle a student Krylovu píseň Anděl.

Kolik lidí se k iniciativě během dnešních protestů připojilo, iniciátoři zatím neumějí odhadnout, protesty si organizovaly samy školy; řádově byly účastníků tisíce. V pondělí chtějí přinést sebrané podpisové archy pod výzvou i zaslané fotografie či videa z dnešní akce do kanceláře Senátu. Horní komora parlamentu by se výzvou studentů mohla zabývat na dubnové schůzi. Klub Starostů chce kvůli tomu připravit návrh usnesení horní komory.

(JRu, eurozpravy.cz)

Přejít nahoru