Advance: “Západ využije případ Skripal k izolaci Ruska či změně režimu!”

Po Spojeném království oznámily Spojené státy a evropské země vyhoštění ruských diplomatů, ale je to jen jedna z etap rozsáhlé kampaně proti Rusku.

A podle analýzy chorvatského vydání Advance byl cíl této kampaně od počátku jasný: co nejvíce izolovat Rusy, nebo provést změnu ruského režimu. A pokud někdo oprávněně poukazuje, že nejsou důkazy o vině Ruska, bude co nevidět označen za nositele proruské propagandy a budou ho čekat sankce.

Po obvinění Ruska z chemického útoku na svém území vyslalo Spojené království 23 ruských diplomatů. Podle Advance už bylo jasné, že to je ve skutečnosti jen předehra k vyhoštění ruských diplomatů ze západního světa a otázka byla pouze ta, kdy britští spojenci udělají krok tímto směrem a do jaké míry to bude vážné.

A jak pokračuje chorvatské vydání, odpověď přišla a ukázalo se, že velká. USA oznámily vyhoštění 60 ruských diplomatů. Spojené státy tak podpořily řadu evropských států, které přijaly stejné rozhodnutí k potrestání Kremlu za chemický útok v Británii.

Nicméně, jak autor materiálu poznamenává, Spojené království nepředložilo žádné důkazy, které by přesvědčivě svědčily proti Rusku a potvrdily ruskou vinu.

„Británie noznačila viníka a její spojenci by nebyli spojenci, pokud by zpochybnili její verdikt. Takže se jeden po druhém rozvíjí v rozsáhlou kampaň proti Rusku. Účel této kampaně byl od počátku jasný: buď co nejvíce izolovat Rusy, nebo nějakým způsobem provést změnu režimu v Rusku,” napsal autor.

Podle jeho názoru nyní probíhá pouze jedno kolo další konfrontace a následující může být ještě těžší. Pro nikoho nebude překvapením, kdyby se v blízké budoucnosti začalo s ruskými úředníky zacházet jako s mezinárodními teroristy.

“Prezident Evropské rady Donald Tusk dnes řekl, že 14 zemí vyhošťuje ruské diplomaty, včetně Německa a Francie. K nim se připojila také Ukrajina a Kanada. A to je jen začátek. Očekává se, že již tento týden budou následovat další země Evropské unie,” uvedl Advance.

Existuje několik politických důvodů pro tuto rozsáhlou koordinovanou akci, mezi nimiž dominuje snaha omezit a izolovat Rusko. Jak pokračuje autor článku, dalším krokem můžeme očekávat větší tlak kolem Světového poháru, který v letošním roce se bude konat v Rusku, ale i další kritiku projektu, který vadí USA – „Nord Streamu – 2“.

V případě, že výstavba nového plynovodu z Ruska do Německa bude přirovnána ke zradě západní bezpečnosti, Berlín, bez váhání, ustoupí tlaku.Potom bude nutné kupovat americký zkapalněný plyn nebo spolupracovat s americkými spojenci, například s Katarem. Ale aby mohl dostat tento plyn v dostatečném objemu, musí dříve nebo později překročit území Sýrie, což je dnes již problematické.

„Je oprávněné říkat, že ohledně útoku na Sergeje Skripala neexistují žádné důkazy ruské viny. A někteří politici v Evropě mají odvahu k takovým prohlášením. Brzy se taková pozice bude nazývat proruskou propagandou, za kterou budou následovat určité sankce. O tom není pochyb. Jsme svědky konfliktu, který se stupňuje ze dne na den, ale možná, že situace není tak špatná, protože zatím země sdílejí pouze vyhoštění diplomatů. V budoucnu však dojde k vzájemné výměně bomb,” uzavřelo chorvatské vydání.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru