Asia Times: “Spojené státy za Trumpa zničí světový liberální řád!”

Vzhledem k odmítnutí Spojených států za Donalda Trumpa hrát roli „hlavního architekta a zastánce liberálního světového řádu“, dochází ve světě k oslabení demokracie a vzestupu populismu.

Napsal to v materiálu pro Asia Times prezident Rady pro mezinárodní vztahy Richard Haas. Výsledkem tohoto procesu bude, že svět bude méně svobodný, méně prosperující, méně mírumilovný, tvrdí autor.

„Liberální světový řád dnes není ani liberální, ani globální, ani řádem,” napsal Richard Haas. Po druhé světové válce Spojené státy, Británie a další země vytvořily liberální světový řád, aby zabránily dalším světovým válkám. Po studené válce a zhroucení SSSR liberální světový pořádek vypadal stabilněji, než kdy jindy. Dnes, o čtvrt století později, je však nad jeho budoucností visí otazník. Všechny tři složky tohoto systému – „liberalismus, univerzalita a ochrana samotného řádu” – čelí výzvě, která je v historii sedmdesáti let nevídaná.

Liberalismus ztrácí půdu, demokracie zažívá nárůst populismu, strany extrémních názorů získávají v Evropě popularitu. „Autoritářské systémy“, jako je Čína, Rusko a Turecko posilily svůj vliv, a země jako Maďarsko a Polsko „nemají zájem o osud svých mladých demokracií“, tvrdí Haas. Ve světě tedy vznikají regionální pořádky nebo, zejména „regionální nepokoje” na Středním východě. Pokusy o budování globálních struktur selhávají, protekcionismus se zvyšuje a vrací se rivalita supervelmocí. Příčinou bylo snížení mezd, nezaměstnanost a snaha politických vůdců „zvýšit svoji autoritu”.

Hlavním důvodem oslabení liberálního světového řádu je však „změněné chování Spojených států”, tvrdí autor. Za Donalda Trumpa se Spojené státy se rozhodly upustit od Transtichomořského partnerství a dohody o klimatu v Paříži, zavést cla na ocel a hliník, a tak dovést svět k „obchodní válce“. „Washington rovněž pochyboval o podpoře NATO, jen málokdy mluví o demokracii a lidských právech,” poznamenal Haas. „USA nejsou jen země. Byly hlavním architektem a obhájcen liberálního světového řádu… Americký rozhodnutí opustit roli, kterou hrály 70 let, znamená obrat … Nakonec se svět stane méně svobodným, méně prosperujícím, méně klidným pro Američany i pro ostatní,“ dodal autor článku Asia Times.

Pravda, myšlenky liberalismu (a ekonomického neoliberalismu) a demokracie zní z úst amerických ideologů vždy ušlechtile. Přesto s velkou pravděpodobností hraničící s jistotou nebyly a nejsou kroky Spojených států k vývozu „liberalismu a demokracie“ vždy vítány. Mohly by o tom vypovědět statisíce či miliony lidských obětí z Iráku, Libye, Jemenu, Afghánistánu, Sýrie a dalších. Ti pocítili činnost „obhájce liberálního světového řádu“ opravdu na vlastní kůži.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru