Blíží se bouře! Itálie nastavila kurz na střet s EU!

V parlamentních volbách v Itálii polovina občanů země hlasovala pro euroskeptiky, uvádí zprávy Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Mnoho Italů se už necítí jako občané EU a nová moc v Římě nevyhnutelně povede zemi po cestě ke střetu s Bruselem, je přesvědčen autor materiálu.

Po parlamentních volbách v Itálii „Liga“ (dříve Liga Severu) a „Hnutí pěti hvězd“ vyhlásily svoji připravenost vytvořit vládu, uvedl Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Ale protože se po počítání hlasů ukázalo, že žádná z politických sil nezískala většinu hlasů, se může tento proces protáhnout, napsaly německé noviny.

Vůdce „Ligy” Matteo Salvini poblahopřál k vítězství středo-pravicovému bloku, který zahrnuje také stranu bývalého premiéra Silvio Berlusconiho „Vpřed, Itálie”. „Jsme pro Evropu, ale jinou Evropu,” vysvětloval Salvini, a nazval euro „zásadně špatnou měnou”.

Ve volbách hlasovala pro euroskeptické strany přibližně polovina Italů, pokračuje publikace. Autor to spojuje se skutečností, že země trpí migrační krizí, stejně jako důsledky finanční krize. V květnu 2017 bylo jasné, že nálada v Itálii se mění. Tehdy již 46% dotazovaných Italů uvedlo, že se nepovažují za občany EU.

Němečtí politici a experti se obávají o budoucnost Evropské unie. Podle nich budou mít výsledky voleb vážný dopad na diskusi o reformách v Evropě. Itálie je třetím největším hospodářstvím v eurozóně, ale na rozdíl od Francie a Německa není jím zájmům věnována náležitá pozornost. Italové se cítí být „zrazeni”, napsal deník.

Berlín a Paříž naplánovali ambiciózní program rozvoje Evropské unie, který mimo jiné zahrnuje i zvýšení rozpočtu EU. Ale v severní a východní Evropě se k tomu staví bez velkého nadšení. Holandský premiér Mark Rutte během své návštěvy v Berlíně řekl, že Bruselu nechce věnovat více peněz. Podobnou pozici zaujímá také kancléř Rakouska Sebastian Kurtz, poznamenalo vydání.

„Blíží se bouře,” varovali němečtí experti. Prakticky všechny italské strany slíbily, že sníží daně, což nevyhnutelně povede zemi ke střetu s EU. Brusel se bude muset vypořádat současně s brexitem, státy východní Evropy, nešťastnou migrační politikou a Itálií, která se může přesunout z tábora stoupenců do tábora oponentů evropské integrace.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru