Expracovník CIA: “Mučení se pro americkou vládu stalo státní politikou!”

Nová ředitelka CIA Gina Haspelová je v přímém vztahu k praxi mučení vězňů a osobně se podílela na zamlčování důkazů protiprávních činností, uvedl bývalý zaměstnanec odboru CIA boje proti terorismu John Kyriakou.

Jmenování Haspelové na toto místo posílá nežádoucí signál nejenom zaměstnancům CIA, ale i americkým spojencům a nepřátelům po celém světě, uvedl pro The Washington Post.

„Byl jsem poslán do vězení za odhalení mučení použité CIA. Gina Haspelová pomohla udržet tyto informace v tajnosti,“ článek s tímto názvem publikoval na stránkách The Washington Post bývalý zaměstnanec odboru CIA boje proti terorismu a bývalý vědecký pracovník senátního výboru pro zahraniční vztahy John Kyriakou.

Po 11. září 2001 se Kiriakou „dobrovolně vydal na služební cestu do zahraničí, aby přivedl před spravedlnost vůdce al-Káidy”. V roce 2002 byl hlavou protiteroristických organizací v Pákistánu, kde jeho tým zajmul desítky ozbrojenců „Al-Káidy“, včetně Abu Zubajda, který byl v té době mylně považován za třetí nejdůležitější osobu ve skupině.

„V květnu téhož roku se CIA rozhodla ho mučit,” uvedl Kyriakou. Podle něj se sám „nechtěl naučit používat efektivnější metody výslechu”. „Řekl jsem, že nemůžu mučit z morálních a etických důvodů a že i přes rozhodnutí ministerstva spravedlnosti je považuji za nezákonné,” vysvětluje bývalý pracovník CIA.

Nicméně, podle autora „vláda USA nepostrádala ty, kteří ochotně i nadále uplatňují tuto praxi”. Jednou z nich byla Gina Haspelová, kterou tento týden jmenoval prezident Trump novou ředitelkou CIA.

„Toto jmenování adresuje zaměstnancům CIA jednoduché myšlení: účastnit se válečných zločinů, zločinů proti lidskosti – a vy budete povýšeni,” uvedl Kiriakou.

Gina Haspel, která 33 let pracuje ve zpravodajské agentuře, je médii popsána jako „ctihodný veterán rozvědky”.„Ale mnozí z těch, kteří byli v CIA obeznámeni a spolupracovali s Haspelovou, včetně mne, nazývali její Krvavou Ginou,” přiznal autor.

Podle Kyriakou právě Haspelová podle příkazu vedení, bývalého zástupce ředitele CIA pro operace Jose Rodrigueze, dala rozkaz k likvidaci mučení z videokazet Abu Zubajdy. Ve vztahu k vězňoví ze strany CIA od počátku aplikovala nejpřísnější metody mučení: simulované tonutí (waterboarding), spánkovou deprivaci, vězení v kleci pro psy a tak dále.

Rodriguez později novinářům řekl, že „mučení fungovalo“, a Abu Zubajda poskytl cennou operativní informaci, „které pomohly zabránit útokům a zachránily americké životy“, ale jak se později ukázalo, nebylo to tak.

Kyriakou přiznal, že věděl o tom, co se s Abu Zubejdou děje, a po svém odchodu z agentury v roce 2004 mlčel. Ale v roce 2007, podle něj, „trpělivost praskla”.

„Prezident George W. Bush trvale přesvědoval Američany, že programy mučení neexistují. Věděl jsem, že to je lež. Věděl jsem, že mučení nefunguje. A věděl, že tato praxe je nelegální,” zdůraznil autor.

V prosinci 2007 Kyriakou poskytl rozhovor ABC News, v němž bylo uvedeno, že „mučení bylo oficiální politikou USA a tato politika byla prováděna s osobním souhlasem prezidenta”. Podle bývalého pracovníka CIA ho okamžitě začala vyšetřovat FBI.

Při prvním podnětu proti němu byl Kiriakou osvobozen, ale o tři roky poté byl obviněn z pěti trestných činů, včetně tří článků týkajících se špionáže. V důsledku toho bývalý zaměstnanec agentury strávil 23 měsíců ve vězení za „vynášení”.

„Ale to stálo za to. V to mnoha ohledech, protože informace o technikách CIA se staly veřejnými,“ poznamenal Kyriakou. Následně Kongres zakázal mučení napodobující utopení a další metody, které agentura používala na tajných místech.

Zatímco ale autora publikace o mučení čekalo vězení, pak se Gina Haspelová, navzdory jejímu zapojení do mučení, dostalo povýšení.

„Tímto krokem se zdá, že prezident bude říkat našim přátelům a spojencům tohle: My se nazýváme nositelem světla, modelem dodržování lidských práv, občanských práv, občanských svobod a právního státu, ale ve skutečnosti jsou to nesmysly,“ zdůraznil Kyriakou.

Význam jmenování Haspelové podle jeho názoru neunikne pozornosti nepřátel Spojených států – „al-Káidy, „Islámského státu” a dalších teroristických organizací. Že mučení a týrání v amerických vojenských věznicích ve své době bylo jedním z hlavních argumentů teroristů v náboru nových bojovníků a zaselo mezi nimi ještě hlubší nenávist vůči Spojeným státům.

„Vina za to, alespoň částečně leží na Haspelové a ostatních pracovnících CIA, kteří rozpracovali a dohlíželi na program mučení, protože ukázali světu, jak mohou Spojené státy zacházet se svými zajatci,“ uvedl autor.

„Nemůžeme předstírat, že se nás to netýká. Nemůžeme odměňovat mučení. Gina Haspelová nepatří do CIA,” uzavřel John Kyriakou.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru