Putin během výročného projevu představil nové jaderné zbraně

Rusko vyvinulo a úspešne otestovalo nové jadrové zbrane vrátane “nepremožiteľnej” strely s plochou dráhou letu, vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok počas svojho výročného prejavu o stave štátu.

Podľa neho má daná strela neobmedzený dolet, je schopná preniknúť akoukoľvek protiraketovou obranou a zasiahnuť akékoľvek miesto na svete. Putin, ktorého cituje stanica BBC, nové zbrane predstavil zúčastneným stovkám popredných vládnych činiteľov a zákonodarcov prostredníctvom videoprojekcie.

Medzi ďalším arzenálom, ktorý Putin spomenul v druhej časti svojho dvojhodinového prejavu v moskovskej Manéži, figuruje i nový typ ťažkej balistickej strely Sarmat, ako aj bezpilotný podmorský dron, ktorý štartuje z ponorky, dokáže zasiahnuť lietadlové lode a pobrežné zariadenia a je nevystopovateľný.

Putin zároveň vyzval obyvateľov, aby navrhli mená pre tieto nové bojové systémy. Ich vývoj zdôvodnil tým, že Rusko takto reagovalo po svojom dlhoročnom nátlaku na USA, aby Washington neodstupoval od protiraketových dohôd. Zdôraznil, že ak by niekto zaútočil na Rusko jadrovou zbraňou, dočkal by sa okamžitej odplaty.

Ruské operácie v Sýrii – na podporu vládnych síl v boji proti povstalcom a extrémistickým skupinám – ukázali zvýšené obranné schopnosti ruskej armády, podotkol šéf Kremľa.

Rusko posilňuje svoju leteckú prítomnosť v Sýrii i novými viacúčelovými stíhacími lietadlami piatej generácie Suchoj Su-57 vybavenými technológiou stealth, ktorá ich robí prakticky neviditeľnými pre radary. Stroje zamerala izraelská družica Eros-B na sýrskej strategickej základni Humajmím.

Rusko podľa Putina tiež zintenzívňuje svoje záujmy v arktickej oblasti posilňovaním vojenskej infraštruktúry.

Prezident pripomenul, že v nasledujúcich mesiacoch sa otvorí aj nový most spájajúci Ruskú federáciu s Krymským polostrovom, ktorý Moskva anektovala od Ukrajiny v roku 2014.

(JRu, hlavnespravy.sk)

Přejít nahoru