Putinovo vítězství je výsledkem ne „podvodu“, ale volbou lidu

Západní analytici se stále nechtějí smířit s tím, že Putinovo Rusko je skutečně podporován obyvatelstvem, napsal novinář časopisu Marianne.

Vysvětluje, že k tomuto jevu přispěl i fakt, že ruský prezident je u obyvatel asociován se stabilitou a návratem Ruska na mezinárodní scénu, proto ho chválí, nehledě na autoritářské rysy jeho vládnutí.

Experti na západě ohledně Ruska se nemění, napsal Jack Dion, novinář Marianne: byli rusobními před volbami, aby zůstali takovými i po Putinově vítězství. „Používají šablonovitý jazyk, s dovednosti redaktora „Pravda“ z dob SSSR, a připisují si k dobru ochranu svobody myšlení,“ uvedl ironicky autor. Takže z výsledků voleb tito odborníci dospívají k závěru, že jde pouze o „putinomanii“ převládající v Rusku, o podvody, které zmínil Navalný, stejně jako, že babičky byly  přitahovány k volbám pomocí hmotné náhrady.

To vše je možné, a je to asi pravda, poznamenal novinář. „Ačkoli Rusko není Sovětský svaz z minulosti, má blízko k autoritářství, než k demokracii“.Nicméně, pokud kandidát získá více než 76% hlasů, bez ohledu na to, jak pochybná byla svoboda projevu kolem volební urny, tento výsledek nemůže být zpochybněn. Jak píšou francouzští novináři, „dokazuje to, že můžete být despota, ale veleben svým vlastním lidem“.

Avšak ti, kteří jinak vidí výsledek Putina jednoduše nechtějí analyzovat skutečnou situaci. Dívají se na Navalného, který vyzýval k bojkotu voleb, a kterého neposlechli, stejně jako Sobčakovou, která získala malé procento hlasů. Výsledek Grudinina (komunistický kandidát) ukazuje, že, překvapivě, v zemi Gulagu je stále nostalgie po Sovětském svazu.

„Pro většinu Rusů ale Putin symbolizuje stabilitu, která je velmi odlišná od hry na zničení, která následovala po pádu Sovětského svazu, stejně jako dobu Jelcina, kdy bylo Rusko rozervané, a kdy američtí poradci bez výčitek zasahovali do záležitostí státu, kdy si oligarchové rozdělovali mezi sebou koláče rychleji, než se připraví boršč,“ poukázal autor. Podle něj, Putin, samozřejmě, zcela nevymýtil fenomén oligarchů, ale byl schopen ho potlačit, což vysvětluje jeho popularitu, a to navzdory autoritářským rysům své vlády.

Druhý aspekt, který novinář radí vzít v úvahu, je skutečnost, že se Moskva vrátila na mezinárodní scénu. „Nezapomínejme, že Moskva není hlavní město Lichtenštejnska, Švýcarska a Lucemburska,“ napsal autor. Na ruské imperiální minulosti a velkých okamžicích své historie si Rusové vytvořili určitou představu o zemi. A v době po rozpadu SSSR na Západě viděli Rusko jako politického trpaslíka, kterému mohou diktovat svoji vůli. „Putin se také stal novým carem Ruska, věrný své tradici velkoděržaví.“

Namísto obviňování Ruska za všechny problémy a všude vidět ruskou ruku, by bylo lepší se podívat na Západ tváří v tvář těmto skutečnostem, bez ohledu na to jak jsou nepříjemné, dodal novinář Marianne.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru