Rusko může zničit lidskou civilizaci, nebo proč Západ vyvolává paniku ohledně systému Mrtvá ruka?

Na portáli politpuzzle Vladimir Anochin, viceprezident Ruskej akadémie geopolitických štúdii venuje svoju pozornosť posledným komentárom v britských médiách, týkajúcich sa ruského systému odvetného jadrového úderu Perimeter, na Západe označovanom ako systém Mŕtva ruka.

Anochin považuje záujem britských médií za súčasť pokračujúcich protiruských útokov a provokácii, pričom ich cieľom je masírovať verejnú mienku a vytvoriť obraz Ruska, ktorý je hrozbou celému svetu. Za kľúčový článok považuje Vladimír Anochin článok publikovaný v Daily Star.

Podľa Anochina je systém Perimeter starým systémom, ktorý vznikol ešte v čase existencie ZSSR. Systém Mŕtva ruka je navrhnutý tak, aby v prípade jadrovej vojny aj v prípade, že zahynie celá politická garnitúra v Rusku, dokázal vyslať ruské rakety najmä na územie USA.

Anochin uvádza, že britské médiá potrebujú masírovať britských občanov údajnou ruskou hrozbou. Britské médiá usilovne vytvárajú obraz Ruska, chystajúceho sa k jadrovej vojne, v ktorej zahynie celá ľudská civilizácia. Cieľom je polarizovať britskú spoločnosť a nastaviť ju na protiruskú vlnu.

Pravdou ostáva, že systém Perimeter, vypracovaný v čase existencie ZSSR, predstavuje pre USA výrazný zdržiavaci faktor. Američania totiž ani vďaka preventívnemu jadrovému úderu voči Rusku, ktorý by dokázal teoreticky vymazať región Moskvy z povrchu zeme a po všetkých snahách dostať ruský jadrový systém pod svoju kontrolu, nemôžu zaručiť, že sa systém automaticky nespustí a nezničí USA. Stačia k tomu dvaja riadne naštvaní ruskí poručíci.

Systém Perimeter (Mŕtva ruka), spoločne s ruskou jadrovou triádou (letectvo, námorníctvo, pozemné sily) netreba vnímať ako hrozbu, ale ako zdržiavaci faktor voči USA, ktorý drží Američanov na uzde a neumožňuje im správať sa voči Rusku rovnako agresívne, ako sa správali voči Iraku, Sýrii, Líbyi či Juhoslávii.

Samozrejme, americké jadrové zbrane a čoraz agresívnejšiu americkú politiku britské médiá za hrozbu pre ľudskú civilizáciu nepovažujú.

(JRu, hlavnespravy.sk)

Přejít nahoru