Soros nedávno hovořil o mafii v souvislosti s vládami středoevropských krajin. Je to náhoda ve spojení, co se děje na Slovensku?

George Soros v lete minulého roku počas Bruselského hospodárskeho fóra poznamenal, že pre demokraciu v Európe je najviac nebezpečný “mafiánsky štát”, ktorý slúži len svojim vládcom (toto slovné spojenie sa od istého času používa aj na Slovensko. Zaviedol ho prezident Kiska, keď toto slovné spojenie použil v jednom svojom prejave). Hovoril pri tom konkrétne o Maďarsku a Poľsku. Súčasne tiež kritizoval EÚ pre údajnú nedostatočnú spoločnú migračnú politiku. Slová o mafii v Strednej Európe z jeho úst zazneli v júni 2017, uvádza to napríklad portál Aktuálně.cz.

Soros na fóre v Bruseli hovoril o dvoch druhoch vlád v súčasnej Európe. V jednej skupine krajín podľa neho politici vládnu pre ľudí, zatiaľ čo v druhej časti, podľa neho najmä v Poľsku a Maďarsku sú podľa neho aj v 21. storočí totalitné režimy, ktoré sa dajú prirovnať k režimu, ktorý pomenoval spisovateľ George Orwell v románe 1984.

“Dnes je ale najlepším označením mafiánsky štát,” podotkol americko-maďarský miliardár. “Stále tu existuje fasáda demokracie, ale vládcovia používajú svoju kontrolu nad médiami alebo justíciou k vlastnému obohateniu a udržaniu sa pri moci.” Soros otvorene pomenoval, že takýto “mafiánsky štát” dnes existuje napríklad v Maďarsku, pričom jeho strojcom je jeho teraz úhlavný nepriateľ, ktorý proti nemu aj otvorene bojuje, premiér Viktor Orbán. A v podobnom duchu hovoril aj o Poľsku, kde je pri moci vláda konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť.

Sorosove vyhlásenie prišlo po tom, čo ho maďarský premiér obvinil, že pomocou svojich humanitárnych projektov a neziskových organizácii chce do Maďarska dostať čo najviac migrantov moslimskej viery a od základov tak zmeniť túto stredoeurópsku krajinu. Američan to označil za absurdné obvinenia.

Orbánova vláda sa navyše nepriamo snaží obmedziť alebo úplne zaraziť činnosť budapeštianskej Stredoeurópskej univerzity, ktorú Soros založil a ktorá vychováva budúce mimovládne kádre pre boj proti vlastnému národu a pre presadzovanie predstáv a sociálnych experimentov tohto finančného špekulanta.

Proti Sorosovým organizáciám plánuje zakročiť aj Poľsko a po tom čo sa deje na Slovensku by aj premiér Fico mal uvažovať o zákone o cudzích agentoch. Takýto zákon majú v USA, Izraeli, Rusku a iných krajinách.

Soros v Bruseli zároveň vyzval občanov v celej Európskej únii, aby sa začali aktívne zasadzovať o jej reformu. Všetky štáty by sa podľa neho mali dohodnúť na spoločnej politike v migračných záležitostiach. Odmieta súčasný stav, keď podľa európskych zmlúv majú krajiny ako Česko povinnosť prijať euro. To je podľa neho zbytočné.

Soros v lete predpovedal, že rokovania o odchode Británie z EÚ budú trvať aspoň päť rokov. Ak sa únia počas tej doby zásadne zmení, nie je podľa neho vylúčené, že si Briti odchod rozmyslia a v EÚ zostanú. Týmito slovami tak nepriamo potvrdil dôvodné podozrenia, že aj v Británii sa snaží lobbovať a finančne podporovať za zotrvanie Spojeného kráľovstva v európskom spoločenstve. V novembri 2017 na to upozornil napríklad známy britský euroskeptyk Nigel Farage (viac v článku).

O Sorosovom vplyve na udalosti na Slovensku po Kuciakove vražde, keď sa opozícia snaží využiť zhrozenie občanov a ženie ich na ulicu do protivládnych protestov, hovoril aj premiér Fico.

Premiér Orbán zas povedal, že v udalostiach na Slovensku je možné jasne čítať Sorosov rukopis.

(JRu, hlavnespravy.cz)

Přejít nahoru