Svět se musí tvrdě postavit Trumpovi, i za cenu “obchodní války”!

Úmysl Donalda Trumpa uvalit daňové povinnosti na dovoz oceli a hliníku se setkal s odporem mnoha zemí světa, který se chystá na „obchodní války“, napsal Die Welt.

Neexistují žádné alternativy v odporu proti plánům Washingtonu, neboť americký příklad mohou následovat protekcionisté z Ruska, Číny a Indie a „zničit volný obchod”.

Snaha Donalda Trumpa uložit dovozní cla na ocel a hliník vyvolal kritiku po celém světě, uvedl Nikolaus Dolle, novinář Die Weltu. „Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker hrozí odplatou, Peking vyhrožuje Washingtonu a dokonce i mírumilovní Kanaďané jsou rozzuřeni,” poznamenal autor. Navzdory prohlášením o protiopatřeních a „odvetě” bude nakonec vítězem v tomto konfliktu Trump, domnívá se Dolle. Jestli svět ponechá prezidentovi Spojených států svobodu jednání a bude reagovat na jeho plány zdrženlivě, dá mu důvod se domnívat, že „znovu udělal Ameriku velikou”. Poté mohou následovat nová cla, dovozní daně a překážky obchodu.

Minulý týden ukázal, že Trumpův slogan „Amerika především” znamená „lhostejnost vůči zbytku světa”. Škody způsobené lhostejným postojem k Trumpovi by byly pro svět špatné, a časem by jen rostly. Druhou možností je odpovědět Trumpovi „jeho vlastní zbraní”, tj. ukládat cla na americké výrobky. To by vedlo k vážnému hospodářskému konfliktu. Jak ukazuje historie, obchodní války jsou škodlivé pro všechny strany.

Navíc protiopatření mohou vyvolat odpor u těch Američanů, kteří dosud Trumpa nepodporují. Pak prezident bude moci říci: „Podívejte, chtějí zničit naši práci.” Trump může mít nesmírný prospěch z obchodní války a může dokonce vyhrát příští volby.

Neexistuje však žádná alternativa k tvrdému odporu, a to ani v případě, že to hospodářství poškodí, zdůraznil Die Welt. Pokud tomu tak nebude, pak v Číně, Rusku nebo Indii budou ochranáři rovněž posíleni a začne se vytvářením překážek obchodu. „V důsledku zemře volný obchod, základ německého blahobytu,” dodal temně Die Welt.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru