USA se přiblížily k „nejnebezpečnějšímu okamžiku v historii”!

Bývalý vysoký americký diplomat, jeden z teoretiků americké zahraniční politiky Richard Haas, uvedl, že USA v současné době prožívají „nejnebezpečnější okamžik” ve své moderní historii.

„Donald Trump je nyní připraven bojovat na třech frontách: politické proti (zvláštnímu prokurátorovi) Bobu Muellerovi, ekonomické proti Číně/ dalším obchodním partnerům, stejně jako reálnou proti Íránu a / nebo Severní Koreji. To je nejnebezpečnější moment v moderní americké historii – a do značné míry to jsme my, kdo to způsobil, a ne některé události,” napsal Haas na svém Twitteru.

Dříve Haas ve svém článku „Kam jít. Restrukturalizace americké zahraniční politiky“, zveřejněné loni v červenecovém-srpnovém vydání časopisu Foreign Affairs, uvedl, že v současné době Washington potřebuje společnou strategii, příznivou pro USA a jejích spojence. Slogan „Amerika na prvním místě” je špatný, protože, co je dobré, každá země se začne stavět sama sebe na první místo, a pak se nebude starat o americké zájmy, jen o své vlastní, zdůraznil Haas.

Ve světě jako celek by USA měly znovu získat úlohu zodpovědného akcionáře a nebýt izolovány od problémů. Neopouštět programy mezinárodní pomoci nebo boj o klima. Nepředvídatelnost zahraniční politiky je dobrá jako taktika, ne jako strategie. Mezinárodní pořádek, který se objevil po druhé světové válce, lze opravit, ale neměl by být zcela dezorganizován. A nelze zapomína, kolik výhod tento řád přinesl právě Spojeným státům, dodal exdiplomat

Richard Haas působil jako předseda Rady pro zahraniční vztahy od roku 2003, předtím byl ředitelem plánování politiky na ministerstvu zahraničí, a poradcem ministra zahraničí Colina Powella.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru