Další pohroma? Na ČSSD brzy praskne obří skandál, tvrdí Paroubek.

Paroubek tvrdí, že za éry Bohuslava Sobotky a Milana Chovance byli na ČSSD napojení kmotři. Ti podle něj stranu ovlivňovali a do velké míry určovali její politiku. V posledních dvou letech ji pak podle jeho názoru zcela ovládli.

„Několikrát v posledních měsících, tedy po volbách do sněmovny, jsem varoval před zničujícím vlivem kmotrů na politiku ČSSD za Sobotkova a Chovancova vedení. Radek Pokorný byl samostatnou bojovou jednotkou, byl přitom osobním přítelem, rádcem a poradcem premiéra Sobotky v jedné osobě. Stojí za celou řadou zvláštních obchodů, které probíhaly v posledních letech v jeho blízkosti.“ píše Paroubek.

Podle něj mohl vlivný advokát Radek Pokorný stát například za kauzou lithium. Právník tato nařčení ale odmítá. Podle Paroubka ale vše ukazuje na Pokorného zapojení. „Těžko si představit jinak výtečně pracujícího ministra průmyslu Havlíčka, že by sám od sebe byl ochoten podepsat nehoráznost takového rozměru, která hrubě poškodila soc. dem. několik dní před volbami.“ tvrdí expremiér.

Podle Paroubka se sice zdá, že je Pokorný pro tuto chvíli „vyřízený“, ale jeho jméno prý budeme v blízké budoucnosti slýchat velice často. Bude tomu tak prý v souvislosti s kauzou okolo privatizace OKD. Piráti a Hnutí ANO již chystají prosazení vyšetřovací komise, jež by měla okolnosti tohoto obchodu prošetřit. A podle Paroubka přesně v té chvíli vyjde najevo, že byl Pokorný do celého byznysu namočen. To dle jeho názoru opět velmi poškodí sociální demokracii.

Podle bývalého premiéra je též velmi zvláštní, s jakou vehemencí se Andrej Babiš brání tomu, aby ministerstvo vnitra dostala sociální demokracie. Podle něj je současný předseda ČSSD Jan Hamáček čistý a není nikterak napojen na různé vlivové skupiny, jež v minulosti podle Paroubka chod sociálně demokratické strany ovládaly. Dobrým kandidátem by podle něj byl Jeroným Tejc. Jeho jméno bývá v poslední době skutečně uváděno. Podle Paroubka by to, že se Tejc nelíbí „neschopnému Sobotkovi“, mělo být spíše doporučením.

(www.megazine.cz, foto: Jiří Paroubek, www.shutterstock.com)

Přejít nahoru