Rusko: Tvrdí nám, jak se vyskytla látka BZ ve vzorcích ze Salisbury!

„Vedení hlavní laboratoře – Nizozemsko – také řeklo, že byl nalezen prekurzor BZ ve vzorcích – ale pozor! – byl speciálně přidán do vzorků odborníky OPCW, aby se potvrdila úroveň odborné způsobilosti laboratoří. Takže v případě materiálů světového významu jsou zasílány do laboratoře, jejíž kompetence musí být potvrzena, a tak se k tomu ze zájmu přidávájí nějaké dalšé látky,” řekla ironicky Zacharová.

Diplomatka rovněž poznamenala, že všechny testovací akce týkající se studie vzorků o „případu Skripal” v zkušebnách chemických laboratořích vypadají tedy „divně”. A tento přístup Rusko podrobilo kritice.

Lavrov: Švýcarští vědci zjistili, že Skripal byl otráven látkou BZ!

„Tento setrvačník běží, proces pokračuje, jsou prováděny analýzy vzorků. Bylo to provedeno, a to v certifikované laboratoři OPCW, opakovaně potvrzující svoji kvalifikaci. Proto musí být na veškeré zkušební analýzy v případě Skripal při vědomí vší odporné situace hleděno přinejmenším s údivem a že nás nadále všechny obelhávají,” zdůraznila zástupkyně ruského ministerstva zahraničí.

“Vzhledem k tomu, že vidíme lži na lži, dobrá, nazvěte to v tomto případě “skrýváním informací”, což je velmi podivné vysvětlení, chceme, aby byly poskytnuty všechny údaje (švýcarské laboratoře ve Spiezu),” dodala Zacharová.

Rusko podle jejích slov zároveň naléhavě vyzývá Londýn, aby nespěchal se zničením důkazů v případě „Skripal“.

Předtím ovšem šéf OPWC Marc Michael Blum tvrdil, že se látka BZ ve vzorcích získaných ze Salisbury nenalezla. Reagoval tak na prohlášení ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova s odkazem na důvěrnou zprávu odborníků švýcarské laboratoře ve Spiezu, že ve vu)órcích ze Salisbury byly nalezeny stopy nervove-paralytické látky BZ.

Vztahy mezi Ruskem a Británií prudce zhoršily na pozadí incidentu v britském Salisbury, kde byli otráveni britský špion Sergej Skripal a jeho dcera Julie. Britská strana tvrdí, že se ruský stát podílel na otravě Skripalových nervovým agensem A234. Rusko to kategoricky popřelo.

(prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru