Věnce před koncem války padlým spoluobčanům i těm, kteří je zabili

Stejní politikové a veřejní činitelé podobné věnce položili a minutu ticha drželi i u pomníku zahynulých letců ze sestřelených letadel.

Magistrát Plzně o tom ostatně uveřejnil krátce za sebou dvě zprávy, ve kterých si přečtete i  vyjádření tamějších činitelů obhajující pro mnohé občany Plzně  smrtonosné bombardování civilních domů a především zničující letící bomby na Škodovku.

Památku padlých ve 2. světové válce si v úterý 17. dubna připomněli lidé v městské části Doubravka. V Sousedské ulici květinami a minutou ticha uctili památku doubraveckých obyvatel, kteří zemřeli před koncem války při spojeneckých náletech na Plzeň v roce 1945. Květiny u pomníků položila za město Plzeň náměstkyně primátora Eva Herinková, za čtvrtý městský obvod jeho starosta Michal Chalupný a místostarostové Zdeně Mádr a David Zrostlík, dále zástupci armády a mnoha dalších subjektů. Pietního aktu se zúčastnili také žáci doubravecké 28. základní školy.

“Naši zabití spoluobčané se stali oběťmi vojenské akce, která zachránila tisíce jiných životů. Nikdy nebudeme umět dostatečně vyjádřit hlubokou lítost nad jejich ztrátou a zároveň vděčnost za jejich oběť pro naši současnost,” řekl mimo jiné ve svém projevu starosta Michal Chalupný.

Občané Litic společně se zástupci města Plzně, Plzeňského kraje, zástupců americké ambasády a dalších hostů si připomněli 73. výročí události, kdy na území Litic zemřelo v troskách letounu B-17G pět letců z osmé letecké armády. Vzpomínkové akce se za město Plzeň zúčastnila náměstkyně primátora města pro oblast školství a sociálních věcí Eva Herinková.

Eva Herinková ve svém proslovu připomněla, že Plzeň si oslavy konce II. světové války připomíná od 90. let minulého století, kdy občané vítali americké a belgické veterány a jejich rodiny. Právě setkávání s veterány bylo stěžejní součástí slavností. S postupujícím časem veteránů i pamětníků ovšem ubývá a oslavy se s postupujícím časem proměňují.

“Plynutí času nelze zastavit a neodvratné jsou i změny, které s sebou přináší. Naše mysl však proti tomu má určitou obranu, a tou jsou vzpomínky. Nejen, že nám vzpomínky nikdo nevezme, ale tím, že se některé události stanou tradicí, je velká šance, že na některé události a zážitky nikdy nezapomeneme ani my, ani generace po nás,” řekla Eva Herinková.

Bombardování Plzně koncem dubna roku 1945 bylo posledním bojovým nasazením osmé letecké armády ve druhé světové válce v Evropě. Během 25. dubna 1945 sestřelily německé protiletadlové jednotky v okolí Plzně tři americké bombardéry.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru