Překvapení: Americká stíhačka F-35 má v sobě sovětské kořeny!

Rodina páté generace stealth stíhací bombardér Lockheed Martin F-35 Lightning II má „ruský původ“ a má společné rysy se sovětským Jak-141, uvedl materiál amerického portálu Task and Purpose.

Publikace uvela, že vytvoření nového tajného letadla bylo umožněno pádem železné opony. Takže, jak autor napsal, v roce 1991 podepsaly Lockheed a konstrukční kancelář Jakovlev dohodu o spolupráci, podle níž mimo jiné mohla americká společnost získat informace o  stíhačce Jak-141, včetně dat ze zkoušek, které by vyžadovaly „léta vývoje a zkoušek“.

„Byly to kriticky důležité informace, které pomohly spustit vývoj motoru – srdce moderní F-35,“ poukázal Task and Purpose.

Srovnáme-li obě letadla, autor konstatuje, že F-35 nemůže být považována za přímý dědic Jaku-141, protože jsou u letadle rozdílné aerodynamické profily a stabilizační systém.

„Ale téměř jistě údaje získané ze sovětského projektu VTOL letadla (vertikálního vzletu i přistání), se používá při vypracování verze VTOL ve F-35 Joint Strike Fighteru. Tudíž alespoň za část své existence vděčí F-35 zbrojnímu programu sovětské éry,” zdůraznil autor.

Jak-141 je víceúčelové nadzvukové letadlo pro vertikální/krátké vzlety a přistání vytvořené  konstrkční kanceláří Jakovlev. Bylo navrženo tak, aby poskytovala pokrytí skupin bombardérů na před nepřátelskými letadly, stejně jako pro pozmení údery. Letadlo bylo vyvíjeno od poloviny sedmdesátých let a uskutečnilo první let v roce 1987, ale nikdy nebylo přijato do výzbroje ruské armády.

F-35 Lightning II patří do skupiny multifunkčních stíhacích bombardérů páté generace vyvinutých americkou firmou Lockheed Martin. Letadlo se vyrábí ve třech verzích: pozemní stíhač, stíhač s vertikálním vzletem/přistáním a palubním stíhačem. První let byl proveden v roce 2000, v roce 2012 byl přijat do výzbroje americké armády.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru