Boris Johnson obvinil Jeremyho Corbyna: “Hrajete ruskou hru!”

Britský ministr zahraničí Boris Johnson obvinil Jeremyho Corbyna, šéfa labouristů, že je ve vleku ruské propagandy v případu Skripal.

Důvodem byl projev Corbyna v parlamentu, kde řekl, že šéf britského ministerstva zahraničí rozšiřoval nepotvrzené informace o otravě Skripala, které měl z laboratoře v Porton Downu. Podle názoru poslance šéf britského ministerstva zahraničí  “spadnul do louže” a musí zodpovědět  “vážné otázky”.

V odpovědi Boris Johnson obvinil Jeremyho Corbyna, že podporuje kremelskou “propagandu”.

„Je politováníhodné, že Jeremy Corbyn podporuje Rusko a snaží se zdiskreditovat Spojené království za útok ve městě Salisbury,“ řekl Johnson a připomněl,  že argumenty Londýna přesvědčily 28 zemí k tomu, aby vyhostily ruské diplomaty.

Ředitel laboratoře v Portonu Down řekl v úterý, že pracovníci laboratoře nebyli schopni zjistit “zemi původu této nervové látky”.

Boris Johnson a britská vláda objasnily, že analýza v laboratoři byla jen “jednou částí vyšetřování”. Také připomněli, že Moskva údajně vyvíjí jedy, aby likvidovala své oponenty a je podezřelá z několika “atentátů financovaných státem”.

Ruský prezident Vladimír Putin při návštěvě Turecka reagoval na zprávu šéfa laboratoře  v Porton Downu, že pracovníci laboratoře nebyli schopni zjistit “zemi původu tohoto nervové látky”.

„Nemohou určit zemi původu, včetně toho, že nemohou říci, že tato látka byla vyrobena v Ruské federaci. V tomto ohledu je za prvé překvapující rychlost, s jakou byla propagována protiruská kampaň,” řekl prezident Vladimir Putin k poslednímu prohlášení laboratoře v Port Downu. „Samozřejmě nás zajímá úplné vyšetření. Chceme, aby bylo toto vyšetřování umožněno, a my se spoléháme na získání příslušných materiálů, protože mluvíme o občanech Ruské federace. Jak víte, vyšetřovací výbor Ruské federace zahájil trestní řízení, a bude samozřejmě vyšetřovat,” uzavřel Putin.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru