Britský profesor Gwythian Prins: „V průběhu jedné generace Evropská unie zopakuje osud SSSR a rozpadne se!“

„Európska únia má podobné charakteristiky ako ZSSR, a zopakuje jeho osud v rámci jednej generácie. S takou predpoveďou vystúpil čestný profesor Londýnskej ekonomickej školy profesor Gwythian Prins,“ uvádza britský The Times.

Poukazuje na to, že britský vedec trvá na tom, že „rastúci zmätok a úpadok autority“ sa už stali predpokladmi rýchleho kolapsu EÚ. Preto, podľa neho, odchod Spojeného kráľovstva z únie je len začiatok. „Tento mesiac je „projekt EÚ“ sa dožil 61 rokov. Nedostatok reprodukcie kultúry naznačuje, že obdoba jej existencie, podobne ako staršieho brata  (Sovietsky zväz), sotva prevyšuje ľudský život,“ cituje The Times britského vedca.

Podľa neho, od začiatku XXI. storočia v EÚ pokračujú procesy rozpadu. Nespokojnosť ľudí sa stále zvyšuje a preto únia zavádza ďalšie a ďalšie nástroje prísnej kontroly. „Za mnohé úspechy sme zaplatili vysokú cenu a v súčasnosti, ako odplata, prichádzajú sociálne nepokoje,“ vysvetľuje profesor.

Tiež tvrdí, že vedúci predstavitelia EÚ prestali rešpektovať záujmy obyčajných občanov a samotná organizácia sa stala monštrom. „Tento drak, na ktorom sme ako na koni, otočil hlavu a spaľuje nás horkým dychom,“ hovorí profesor.

„To všetko svedčí o jeho odmietnutí občanmi, ale „projekt“ reaguje na to ďalším zrýchlením, ktoré jasne zavádza EÚ do nebezpečnej zóny dezintegrácie,“ tvrdí odborník. Prízvukuje, že EÚ sa snaží udržať na reťazi ďalšie členské krajiny, aby nenasledovali príklad Veľkej Británie a neopustili EÚ.

The Times pripomína, že Gwythian Prins bol autorom správy pre skupinu „Briefings for Brexit, ktorú vytvorili prívrženci Brexitu, aby vedecky zdôvodnili vystúpenie Veľkej Británie z Európskej únie. Medzi spolupracovníkov tejto organizácie patria profesori University of Cambridge, vrátane ekonóma Grahama Hajina a čestného profesora francúzskej histórie Roberta Toomsa,“ pripomína The Times.

(JRu, hlavnespravy.sk)

Přejít nahoru