EÚ bola vytvorená, aby ošklbala USA, tvrdí Trump. Spojenci sa pripravujú na obchodnú vojnu

V sobotu sa Trump na zhromaždení svojich stúpencov v Michigane oboril na Európsku úniu a jej obchodnú politiku. Trump uviedol, že blok bol vytvorený na úkor Spojených štátov.

„Už toho bolo dosť, povedali sme im včera… tieto dni skončili,” prehlásil Trump pred jasajúcim davom.

Americký prezident naznačil, že sa nezastaví pred ničím, aby vyrovnal obchodnú nerovnováhu. Varoval však, že by ľudia mali byť pripravení na dočasné ťažkosti na ceste k svetlej budúcnosti amerického hospodárstva.

„Z krátkodobého hľadiska môžete mať nejaké problémy, ale dlhodobo budete veľmi šťastní. Otvoríme (ich trhy), alebo nebudeme obchodovať s týmito krajinami,” povedal Trump.

Vo svojom prejave kritizoval EÚ, Čínu a Japonsko a „otrasné obchodné dohody” s týmito svetovými ekonomikami. Upozornil však, že tieto krajiny z ničoho neobviňuje, pretože za všetko môžu predošlí americkí prezidenti.

„Ja ich z toho neviním, neviním hlavy týchto krajín, že nás využívali. Viním z toho predošlých prezidentov a predošlých vedúcich predstaviteľov našej krajiny,” uviedol Trump.

Medzitým sa Európska únia pripravuje na možnú obchodnú vojnu s USA. 1. mája má uplynúť americké ultimátum, aby blok 28 krajín znížil export do USA alebo čakal prudké zvýšenie ciel na oceľ a hliník. Ostatní americkí spojenci čelia rovnakej hrozbe. Zatiaľ to bola iba Južná Kórea, ktorá povolila nátlaku a súhlasila so znížením exportu olova do USA o 2,7 milióna ton a zdvojnásobením dovozu amerických vozidiel.

Trump 1. marca oznámil uvalenie ciel na dovoz ocele vo výške 25 % a hliníka vo výške 10 %. EÚ a Kanada okamžite pohrozili odvetnými opatreniami. Trump išiel na ústup a udelil dočasnú výnimku EÚ, Kanade, Mexiku, Brazílii a Austrálii.

V EÚ varovali, že clá uškodia všetkým stranám. „V obchodnej vojne prehrajú všetci,” povedal v sobotu belgický minister financií Johan Van Overtveldt na rokovaní s ostatnými ministrami EÚ v Sofii.

EÚ sa nebude nečinne prizerať, ako USA poškodzujú jej hospodárstvo, prehlásil francúzsky minister financií Bruno Le Maire. „EÚ musí byť pripravená učiniť nutné rozhodnutia, pokiaľ sa americká administratíva rozhodne uvaliť na EÚ clá,” dodal Le Maire.

(hlavnespravy.sk, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru