Expert oznámil, jak Rusko využije americké rakety nalezené v Sýrii

Ruskí odborníci sa dokážu vďaka dvom raketám s plochou dráhou letu, ktoré pri útoku na Sýriu použili USA, zoznámiť sa s najnovšími západnými vzorkami a zdokonaliť vlastný systém protiraketovej obrany a rádioelektronického boja, povedal Sputniku člen expertnej rady kolégia Vojensko-priemyslovej komisie Ruska Viktor Murachovskij.

Na snímke amerického námorníctva štart strely s plochou dráhou letu Tomahawk z paluby krížnika USS Monterey (CG 61) počas útoku USA, Francúzska a Veľkej Británie 13 apríla 2018 na ciele v Sýrii, ktoré sú spojené s tamojším programom chemických zbraní

Médiá už skôr s odkazom na zdroj zo sýrskeho ministerstva obrany informovali, že dve nevybuchnuté americké okrídlené rakety, ktoré boli odpálené na Sýriu pri útoku 14. apríla, boli nájdené sýrskymi vojakmi a predané ruským. Doprava amerických rakiet zo Sýrie do Ruska sa konala 18. apríla.

„Tieto nálezy môžu byť pre našu krajinu veľmi užitočné. Ruskí odborníci nekopírujú západné zbrane, pretože máme vlastné elaboráty, ale bude pre ne zaujímavé zoznámiť sa s poslednými západnými modelmi v tejto oblasti. Niektoré rakety použité pri útoku v Sýriu neboli nové, ale niektoré boli nasadené prvýkrát,” povedal Murachovskij.

Vysvetlil, že rakety ktoré použilo Francúzsko a Veľká Británia sú dosť nové. Americká Tomahawk Block IV, ktorá bola použitá pri útoku, je podľa jeho mienky tiež zaujímavá.

„Bolo by tiež zaujímavé sa pozrieť na americkú raketu, ktorá bola poprvýkrát nasadená USA ve vojenských akciách — JASSM-ER.

Preskúmanie týchto rakiet môže pomôcť Rusku v zdokonalení vlastných systémov protivzdušnej obrany a rádioelektronického boja. Budeme môcť podrobne preskúmať najnovšiu západnu vzorku, pre konštruktérov bude zaujímavé sa na tieto rakety pozrieť,” povedal na záver expert.

(JRu, hlavnespravy.sk)

Přejít nahoru