V Ghutě byl nalezen chlór z Německa a kouřové granáty ze Salisbury!

Syrské vládní jednotky našly ve Východní Ghutě chlórové a kouřové bomby západní výroby, sdělila šokující informaci mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharová.

„V osvobozených územích Východní Ghuty objevila syrská vládní vojska kontejnery s chlórem – nejstrašnějším druhem chemické zbraně – z Německa, stejně jako kouřové granáty vyrobené ve městě – pozor! – Salisbury,“ zdůraznila na briefingu v Moskvě.

„Tuto skutečnost je dokonce obtížné nějak komentovat, a strašlivě to podkopává víru v lidskost některých států. Samozřejmě, že nemluví o celých zemí, ale těch politicích a představitelích, kteří dávají takové příkazy a přijímají takova rozhodnutí,“ poznamenala Zacharová.

Washington 10. dubna obvinil Damašek že podnikly chemický útok na civilisty ve městě Dúma ve Východní Ghutě. Ani ruští vojenští odborníci, ani místní obyvatelé to nepotvrdili.

Naopak, podle svědectví jedenáctiletého chlapce Omara Diaba tzv. „Bílé přilby“ celou věc s chemickým útokem zinscenovaly, polévali ho třesoucího vodou v místní nemocnici a natočily na video. Poté dostal „rýži, datle a sušenky“ a mohl jít domů. Zacharová v této souvislosti uvedla, že chlapec a jeho rodina by měli vystoupit před Radou bezpečnosti OSN. Ovšem pokud jim Spojené státy vydají vstupní vízum.

Ruský generální štáb 13. března informoval o připravované provokaci militantů s chemickými zbraněmi ve Východní Ghutě.

Spojené státy, Británie a Francie ráno 14. dubna provedly raketové útoky na syrská vládní zařízení, které se podle nich používají k výrobě chemických zbraní. Od 03:42 až do 5:10 moskevského času vypálily více než 100 střel, z nichž 71 sestřelila syrská protivzdušná obrana. Ruské síly nebyly zapojeny, ale sledovaly všechny starty.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov uvedl, že Moskva má nevyvratitelný důkaz, že údajný chemický útok v Dúmě byl zinscenován. A cílem provokace je ochrana teroristů a ospravedlnění možných útoků zvenčí, vysvětlovalo ruské ministerstvo.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru