NATO se potrestalo samo, když přišlo o Ruslany

Ruská spoločnosť Volga-Dnepr potvrdila, že ďalej nebude spolupracovať s NATO (prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti Rusland-SALIS) v preprave vojenských nákladov a nebude sa zúčastňovať výberového riadenia na novú zmluvu so Severoatlantickou alianciou. Tieto služby boli mimochodom poskytované aj Českej republike po dobu 10 rokov.

Ruský denník Kommersant, ktorý citoval zdroj z tejto oblasti, uviedol, že Rusi sa rozhodli ukončiť spoluprácu s NATO kvôli sankčnej politike a bezprecedentného tlaku zahraničnej politiky na Rusko. Nevytvorí si NATO problém, keď stratí možnosť prepravy nadmrrných vojenských nákladov obrími lietadlami AN-124 Ruslan kvôli sankciám proti Ruskej federácii?

„Problém to je určite, pretože inak by ich doposiaľ nepoužívali,“ povedal v rozhovore pre Sputnik miestopredseda Výboru pre obranu Poslaneckej snemovne Alexandr Černý.

Černý: Ale je úplne evidentné, že podobné kapacity v NATO a v Strednej Európe obzvlášť chýbajú. Takže to bude problém, pokiaľ nastane. A nahradiť ich nebude vôbec jednoduché, pretože tých kapacít celkovo je v aliancii pomerne málo. Takže, opakujem, problém to bude určite. A je to škoda, pretože Česká armáda v minulosti lietadlá Antonov An-124 mnohokrát využila napríklad pre prepravu obrnencov. Spoločnosť Volga-Dneper za viac než 60 rokov prepravila českým vojakom viac než 4 200 ton materiálu. Predovšetkým do Iraku, Afganistanu alebo do afrického Mali. V roku 2016 napríklad prevážala vybavenie pre misiu českých letcov s gripenmi na Island.

Táto situácia je výsledok západných sankcií a NATO ako by si vystrelilo do nohy, ako hovoria v Rusku…

My sme bohužiaľ svedkami toho, že podobné nezmysly sa dejú už dlho, i naša vláda predsa robí veci, ktoré nie sú vždy k jej prospechu a prospechu našich obyvateľov. Tento absurdný stav bohužiaľ trvá už dlhú dobu a netyká sa len armády.

Ale zaoberáte sa prave otázkami obrany.

Áno, to je pravda a preto viem, že kapacity na prepravu veľkých nákladov sú jednoducho veľmi nedostatočné pre nás a pre alianciu. Problém to určite bude a veľký. Akékoľvek sankcie voči Rusku komplikujú život všetkým. Tým, kto ich vymýšľajú, ale pochopiteľne i druhej strane. Takže sa budeme musieť naučiť s nimi žiť a čakať, že čoskoro príde nová politická elita v západných krajinách, ktorá dostane rozum a od politiky sankcií odstúpi.

(JRu, hlavnespravy.sk)

Přejít nahoru