NI má podezření, že Pentagon lže o schopnostech ruské vzdušné obrany!

Zaměstnanci Pentagonu záměrně podhodnocují účinnost ruských raketových systémů, aby odradili Turecko od nákupu protiletadlových raketových systémů S-400, napsal The National Interest.

V publikaci jsou citováni američtí úředníci, kteří tvrdí, že zbraně ruské produkce ze strany syrské armády údajně nemohly během 14. dubna odrazit jediný úder USA a jejích spojenců. Navíc pracovníci amerického ministerstva obrany poukázali na to, že Rusko nepoužilo svoji obranu při nasazení raketových úderů na území Sýrie.

Nicméně, jak uvedl časopis, prohlášení Pentagonu o „neúčinnosti“ S-300 a S-400 jsou v rozporu s mnohamiliardovými náklady USA na technologii stealth, aby se obešly ruské systémy protivzdušné obrany, a mohou být zaměřené na přesvědčování svého spojence v NATO Turecko nekupovat od Moskvy S-400.

„Pokud přijmeme tvrzení Pentagonu, že ruská vzdušná obrana je zcela neúčinná, tak proč Spojené státy investují stovky miliard dolarů do stealth technologie? Argument používaný k ospravedlnění nehorázných nákladů na letadla typu „stealth” se jednoduše vypařil, protože hrozba, která měla být potírána, neexistuje,“ napsal ironicky a pobouřeně National Interest. A uvedl příklady: doposud společnost Northrop Grumman vynaložila na B-2 Spirit více než 45 miliard dolarů a společnost Lockheed Martin na vývoj F-22 Raptoru téměř 67 miliard dolarů. Mezitím program F-35 Joint Strike Fighter stál společnost Lockheed Martin 406 miliard dolarů a Northrop Grumman bude stát B-21 alespoň 56 miliard dolarů. A žádné z těchto čísel nezahrnuje náklady na udržbu těchto letadel.

Odborníci vyjádřili přesvědčení, že na příštím slyšení amerického senátního výboru pro obranu a bezpečnost, se Pentagon se opět rozpovídá o nebezpečí S-300, S-400  a dalších prostředků ruské systémy protivzdušné obrany aby odůvodnil své programy a rozpočty.

V polovině března Spojené státy, Velká Británie a Francie pod vymyšlenou záminkou odpálily více než stovku raket, z nichž 71, podle Ruska, odrazila syrská vzdušná obrana. V důsledku útoku koalice nikdo nezemřel a škody na zemi byly také relativně minimální. Rusko odůvodnilo nepoužití své síly tím, že útoky byly mimo zónu odpovědnosti ruské vzdušné obrany.

Minulý prosinec Rusko a Turecko podepsaly smlouvu o půjčce na dodávky S-400. Ankara koupí dvě baterie protiletadlové raketové soustavy. Dohoda vyvolala hrubou nespokojenost  Washingtonu, který uvedl, že je připraven nabídnout turecké straně alternativní protiletadlové raketové systémy „slučitelné s normami severoatlantické aliance”.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru