Press TV: Turecko se nenechá zastrašit Washingtonem kvůli S-400!

Dohoda o systému ruské protivzdušné obrany je dokončena, ale Turecko potřebuje dodatečné systémy protivzdušné obrany, takže je připraveno zvážit nabídky spojenců,  sděil ministr.

Turecko se rozhodlo ignorovat hrozby Washingtonu, že uplatní sankce proti Ankaře kvůli svým plánům získat ruské systémy S-400. Turecká vláda trvá na tom, že se nenechá tímto způsobem zastrašovány, informovala Press TV.

„Pozice „zavedeme sankce, pokud si to koupíte”, nebude mít vliv na Turecko. Turecko se s tím nehodlá smířit. Pokud budeme diskutovat o tom, co můžeme společně udělat v budoucnu, prosím,“ řekl ministr zahraničí Mevlut Çavuşoğlu po jednání se svým novým americkým protějškem Mikem Pompeo na summitu NATO.

Se svým komentářem Çavuşoğlu vystoupil poté, co Pompeo vznesl otázku vážných obav v souvislosti s plány Ankary na nákup raketových protiletadlových systémů S-400, stejně jako poté, co stálý zástupce USA při NATO Kay Bailey Hutchison pohrozil „vážnými důsledky“ kvůli dohodě s Ruskem.

Jak řekl nejmenovaný vysoce postavený americký státní úředník, Pompeo vyzval Turecko, aby se podívalo na systémy NATO výměnou za ruské. Jak USA zdůrazňují, S-400 je neslučitelný s komplexy používanými v zemích NATO.

Ankara podepsala v prosinci loňského roku dohodu o nákupu ruských systémů v hodnotě 2,5 miliardy dolarů jako součást posílení obranných schopností Turecka. Çavuşoğlu zdůraznil, že dohoda S-400 již byla uzavřena a že Ankara je připravena zvážit dodatečné nákupy dalších komplexů ze strany svých spojenců.

„Uzavřeli jsme dohodu na S-400. To je již rozhodnuto. Ale potřebujeme další systémy protiletecké obrany. A můžeme prodiskutovat další nákupy,” citovala televize šéfa tureckého ministerstva zahraničí.

Nedávno generální tajemník NATO Jens Stoltenberg zdůraznil, že nákup ruských komplexů je „národní rozhodnutí Turecka” a vyzval Washington, aby udržel dialog s Ankarou.
(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru